Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb adócsökkentést kapnak a tehetősek Nagy-Britanniában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Új adócsökkentési terveket jelentett be Theresa May brit miniszterelnök pénzügyminisztere. Philip Hammond elmondta, a 2019-es költségvetésben, annak jegyében, hogy, mint ahogyan May nemrégen megjegyezte, „vége a megszorítások politikájának” az Egyesült Királyságban, adócsökkentési csomagot vezetnek be.

A bonyolult rendszer lényege, hogy mind a személyi jövedelemadó mentességének felső határát 12,500 fontra (4,5 millió forint) növelik, azok, akik ennél többet kerestek, 20%-ot adóztak, de ennek felső határát most 46,000 fontról (16,8 millió forint) 50,000 font tiszta jövedelemre (18,3 millió forint) módosították.

A legfelső jövedelmi szint (éves 150,000 font vagy több) 45%-kos adókulcsa nem  változik.

Ugyan Hammond úgy mutatta be a változtatást, mint amely esősorban a szegényebb, dolgozó osztály terheit csökkenti, minimális utánaszámolás után azonban kiderül, ez nem így van. Ugyanis, miközben az 50,000 fontot keresők éves szinten 860 fontot (315,000 forintot) spórolnak az új személyi jövedelemadó-rendszerben, addig ugyanez a megtakarítás a legalacsonyabb fizetésűeknél csupán 130 font (47,000 forint).

Mindeközben, ahogy a Guardian megjegyzi, a kormány a költségvetésen kívül, szinte észervétlenül a társadalombiztosítás National Insurance – NI) mértékét is megemelte, anélkül azonban, hogy az azt fizetők körét a jövedelemadó kulcsaihoz igazította volna. Így, a társadalombiztosítással korrigálva az évi 50,000 fontot keresők összesen 526 fonttal többet vihetnek haza jövő év végén, míg a legalacsonyabb, 12,500 fontos, adózott jövedelemnél a biztosítás nagyjából el is vinné, amit az adócsökkentés odaadott.

Legjobb esetben sem a megszorítások végét jelenti ez, csupán újabb, gazdagabbak felé áramló vagyoni transzfert. A most visszavágott adótartam 84%-a ugyanis ismét a magasabb jövedelmű adózóknál köt ki.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője reakciójában jelezte is, hogy egyrészt a megszorítások közel sem értek véget, mivel a közszolgáltatások és az egészségügy területén a visszavágások tovább folytatódnak a konzervatív kormány idején, ezt pedig olyan trükkökkel próbálják a szemek elől eltüntetni, mint a most meglebegetetett adócsökkentés.

Nagy-Britanniában az átlagos éves kereset mintegy 25,000 font (9,17 millió forint), a legtöbbet, 35,000 fontot (12,8 millió forint) Londonban lehet egy év alatt átlagosan megkeresni. A brexit után időnként elszálló infláció, az óriási ingatlan- és albérletára azonban még hozzávetőleg magas kereset mellett is komoly kiadásokat okoznak a legtöbb háztartásban.

(Mfor, Guardian // Kiemelt kép:Philip Hammond akkori védelmi miniszter brit katonákkal találkozik Afganisztán Helmand tartományában, Fotó: Wikipédia)