Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs semmi vicces abban, hogy űrkutatásért felelős miniszteri biztosa van Magyarországnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kommentek és mémek születtek azóta, hogy szerdán a 444 megírta, Ferencz Orsolyát űrkutatásért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Szijjártó Péter. Pedig a helyzet az, hogy a miniszteri biztos kinevezésének van értelme, és attól függetlenül, hogy Ferencz Orsolya más közéleti tevékenységéről mit gondolunk, a témában jártas, jó kapcsolatokkal rendelkező szakemberről van szó.

A kinevezése szerint Ferencz Orsolya feladatai biztosként a következőek lesznek:

  • gondoskodjon az űrkutatási tárgyú szerződések és a szükséges szabályozás kidolgozásáról;
  • felügyelje az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósítását;
  • képviselje a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon.

Tehát nem magyar űrprogramot fog indítani az új miniszteri biztos, ahogy ezen sokan nevettek. Ellenben számos olyan magyar cég, kutatási projekt, illetve kormányközi egyezmény van, amelyet érint a területet, és amiben a koordináció, a jó nemzetközi kapcsolat és a kormányzati lobbiérdek is számít.

Magyarország része az ESA-nak, a European Space Agencynek, de különböző együttműködéseken keresztül a magyar kutatók és cégek részt vesznek az orosz, japán és indiai űrprojektekben is.

Egyébként a poszt se új keletű, korábban a fejlesztési minisztériumhoz tartoztak ezek az ügyek, és egy szakmai kérdésekre rálátó forrásunk szerint most elég jó változás, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz kerül az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása. A forrásunk szerint az is örvendetes, hogy jogászok  és hivatalnokok után Ferencz Orsolya személyében végre egy tényleg a témához értő, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szakember kerül a poszt élére.

Ferencz egyébként az MTA tudományos főmunkatársa, villamosmérnök és mikrohullámú jelátvitelből doktorált, ami a műholdas kommunikáció alapja. Számtalan tanulmánya jelent meg a témában, többször nemzetközi szerzőkkel együtt. Ezeket a tanulmányokat pedig a szaklapok hivatkozzák is.

Címlapkép: Echo Tv/Youtube