Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lassan Mészáros Lőrinc lesz az ország első számú főnöke

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miközben százezrek szenvedik el a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, a saját bőrükön tapasztalják az egészségügy, az oktatás szétesését, a lakhatás, a megélhetés bizonytalanságát, addig Felcsút volt polgármestere és nem mellesleg az ország első számú oligarchája, Mészáros Lőrinc egy év alatt megduplázta érdekeltségei számát, saját bevallása szerint már azt sem tudja pontosan, mennyi pénze van, és saját üzleti zsenialitását még a Facebook alapítójáénál is többre tartja.

Az ambivalenciát tovább fokozza, hogy az ország leggazdagabb embere idő közben az egyik legnagyobb hazai munkáltatóvá is vált – ami nyilván természetes velejárója annak, hogy valaki felvásárolja a fél országot. Mégis nehezen emészthető a tény, hogy az ország kárán meggazdagodó oligarcha mára többezer ember munkáltatója lett.

A Népszava összesítése szerint Mészáros tulajdonában, illetve érdekeltségében álló több mint 200 vállalatot számláló cégbirodalmának legalább 11 ezer alkalmazottja van. Azzal kapcsolatban például csak találgatni lehet, hogy a nemrég Mészáros résztulajdonába kerülő MKB-banknak jelenleg hány alakalmazottja van, illetve az sem ismert, hogy a közbeszerzésekből élő építőipari Mészáros-cégek hány alvállalkozót, rajtuk keresztül pedig hány alkalmazottat foglalkoztatnak – így sokan talán nem is tudnak róla, hogy munkájukkal Mészárost gazdagítjá.

A legtöbb munkavállalóval a nemrég a Mészáros családhoz kerülő Mátrai Hőerőmű Zrt. büszkélkedhet a maga 2172 főjével, a Hunguest hotellánc 1900 alkalmazottal a második helyen áll, amit az Echo TV-t is magába foglaló Mediaworks követ 1242 munkavállalóval.

A Mészároshoz tartozó médiaérdekeltségekben összesen már közel 1600-an dolgoznak a Fidesz szócsöveként, súrolva ezzel a közmédia kétezres létszámát. A Népszava viszonyítási alapként megemlíti, hogy ehhez képest az RTL-nél 315-en, Andy Vajna TV2-jénél pedig csaknem 400-an dolgoznak.

Az oligarcha cégbirodalma borzasztó nehezen áttekinthető, ugyanis Mészáros a cégeinek csak egy részében van jelen közvetve vagy közvetlenül tulajdonsoként,

a vállalkozások egy jelentős része gyermekei vagy felesége nevén van, a birodalom egy másik nagy része pedig bizalmasai nevén van.

Például papíron már kiszállt a 2010 utáni közbeszerzéseken taroló Mészáros és Mészáros Kft-ből, ám a Népszavaz információ szerint azt azóta közvetlen bizalmasai irányítják.

A 11 ezres alkalmazotti létszám tehát minden bizonnyal csak a jéghegy csúcsa, ennél jóval többen állhatnak az oligarcha cégeinek alkalmazásában. De a Népszava számításai szerint még a jelenleg ismert létszámmal is

az ország hatodik legnagyobb munkáltatója lehetne, ha a cégei összeállnának egyetleg gigaholdinggá. Ha pedig csak a piaci cégeit nézzük, akkor a negyedik helyen lenne, közvetlenül az Audi után.

És hogy ne teljen el nap jó hír nélkül, Mészáros Lőrinc a mai napon is nyert közbeszerzést: 310,5 millió forintért a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. és a székesfehérvári Fehérvill-ám Kft. végezheti el Csorna vasútállomásának felsővezeték-rekonstrukcióját a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. számára.

Címlapkép: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd