Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy magáncég terrorizálja a hajléktalan embereket a csepeli önkormányzat megbízására hivatkozva

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 24.hu közölt hosszú riportot arról, hogy Csepelen az önkormányzat megbízásából, hatósági jogosítvány nélkül, egy cég által alkalmazott 5 fős biztonsági csapat terrorizálja a szegényeket. A csapat feladata, hogy elüldözze őket a Karácsony Sándor utcai HÉV megálló melletti sétálóutcából.

A lap beszélt a közelben élő hajléktalan és szegénységben élő emberekkel, illetve a biztonsági különítmény tagjaival is.

A szegénységben élő emberek állítása szerint durván beszélnek velük a különítmény tagjai és még fizikai atrocitásra is sor került velük szemben. Ilyen volt Ica néni esete is, amit leír a lap:

– Odajött hozzám, hogy álljak fel. – Ica néninek remeg a hangja. – Kérdeztem, hogy miért. Hát mert már régóta ülök itt, adjam át a helyem másnak. Mondtam neki, hogy nézze, fiatalember, 67 éves vagyok. Világéletemben dolgoztam. Tiszta vagyok, mosakszom, keresem a megoldást a helyzetemre, de három éve nincs hol laknom. Az albérletet nem lehet kifizetni a mai árak mellett, elváltam, a férjem kisemmizett. A párommal délelőtt a melegedőn vagyunk, délután itt, ha jó az idő.

Pár utcával arrébb alszunk, én a konténernél, a párom meg az eresz alatt.

Szóval nem állt fel, nem ment arrébb.

– Nem, azt mondtam, hogy fáradt vagyok, itt szeretnék maradni. Erre azt mondta, de szó szerint, hogy takarodjak, amíg szépen beszél.

– Én is hallottam – bólogat mellette Béla. – Ott ültem, aztán repült a táska.

A táska?

– Ebben van mindenem, – mutat a cipzáras bőröndre Ica néni – az irataim, a gyógyszerem, a tisztálkodási szereim, a ruhám. Amikor azt mondta, hogy takarodjak, kicsit elfutott a méreg, bevallom. Azt mondtam, kisfiam, az édesanyád lehetnék, nehogy már ilyen hangon beszélj velem. Erre megfogta a táskát, és nekivágta a falnak, hogy csak úgy puffant, aztán megkérdezte, akarok-e én is repülni. A táska kinyílt, kiborult a holmim a kőre. Felálltam, összeszedtem és elmentem.

Majd az esetről a 24.hu újságírói beszéltek a szegényellenes különítmény vezetőjével is:

– Ja, az öregasszony? – kérdez vissza Zoltán. – Az masszív alkoholista.

Teljesen józan volt.

– Nagyon meg tudják játszani magukat, de én beléjük látok. Te csak azt látod, ami a szemed előtt van, ez a baj. Remélem, nem ilyen hajléktalansajnáltatós cikk lesz, mint amit a buzi liberális lapok szoktak írni. Ti is ilyentől vagytok?

Nem, mi nem egy buzi liberális laptól jöttünk.

– Buta embernek tartasz engem?

Nem, azt nem mondanám.

– Akkor hidd el nekem, egy alkoholistával nem lehet mit kezdeni.

A lap egyébként helyi lakosokat is megszólaltatott a kommandó kapcsán:

– A stílusuk, az hihetetlen –mondja a járókelő, aki kétszázötvenet adott Gézának főzelékre. – Négykor megérkeznek, és odaszólnak az embereknek, hogy na, lehet emelkedni és elhúzni innen! Te is, te is, te is! A saját fülemmel hallottam. Arcpirító. Ezzel mit oldanak meg? Én is itt lakom a tízemeletesben, és igen, jobb, hogy nincs olyan sok hajléktalan, mert jobb a szag. De amikor többen voltak itt, én akkor is az embert láttam bennük. Most ha elmennek innen a Szent Imre térre, onnan a rendőr megint elküldi őket, és jönnek vissza. A kör bezárult. Ez nem megoldás.

A 24.hu kereste a csepeli önkormányzatot az ügy kapcsán, de csak jövő hétre ígértek választ. A teljes cikk itt olvasható, érdemes elolvasni, nagyon jó riport.

Címlapkép: AVM/Csoszó Gabriella
Címlapkép: A Város Mindenkié (AVM) menete a lakhatási jogért 2016-ban / Csoszó Gabriella