Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorosozni kezdett Nagykálló polgármestere, amikor az uniós források felhasználásáról kérdezték

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az N1 TV stábja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón forgatott, ahová az uniós források szép számmal érkeznek, az azonban már erősen kétséges, hogy az önkormányzat az ígért fejlesztésekre költi-e a pénzt.

Nem sok város büszkélkedhet rally pályával – Nagykálló sem: bár egy óriási önkormányzati területen található elméletileg a város rally pályája, a valóságban végeláthatatlan, embermagasságú parlagfűtenger található a területen, amit egyébként 15 ezer forinttól 5 millió forintig is büntethetnek, persze csak ha nem Nagykálló önkormányzatának telkén található.

A rally pálya honlapja szerint a területen továbbá vízi sportolásra is van lehetőség: mivel a területen lévő tó „szélcsatornában fekszik”, a körülmények alkalmasak a vitorlázási ismeretek megismeréséhez, emellett kiteszörf és kitedeszkázási lehetőséget is biztosítanak.

A felvételekből azonban kiderül, a tó sokkal inkább hasonlít egy mocsárra, mint sportolásra alakalmas vízfelületre.

Nem véletlen, hogy nem látni még a közelében sem vízi járműveket: a csónakok a városban állnak egy kirakatban, de vitorláshajók sem szelik a habokat. Az önkorányzat csak a „tó” fejlesztésére 58 millió forint uniós támogatást nyert el.

Egy másik önkormányzati terület mellett újabb uniós tábla hirdeti, 661 millió forint támogatásból a nagykállói ipari területek fejlesztését célzó inkubátorház épül a területen, azonban itt is csak embermagasságú parlagfű található egy kis szeméttel kombinálva. A helyiek többször is panaszkodtak már az elszaporodó patkányok és egerek miatt – mindez kb. 350 méterre a város ivóvízbázisától.

75 millió forintos uniós támogatásból épült a város erdei iskolája is, ami bár 5 éve készült el, korához és a ráfordított összeghez képest elég leharcolt állapotú.

A térségi települések összességében 7,1 milliárd forint támogatást nyertek el a szemétlerakók rendbetételére, amit Nagykállón meg is tettek, a szeméttelephez vezető út túloldalán viszont óriási homokdombok találhatók. És hogy mit takartak el velük? Hát a szemetet!

A városban szintén önkormányzati területen található az Ínségdomb nevű 200 éves homokdomb. Itt üzemel egy bisztró is, melynek tulajdonosa elkeserítőnek tartja az önkormányzat hozzállását a terület kezeléséhez.  „Amikor valamit csinálni kell, akkor az enyém, amikor nem kell csinálni semmit sem, akkor az övék.” – mondja a felháborodott férfi, aki szerint ez már évek óta így megy, ezért be is perelte az önkormányzatot. Első fokon megnyerte a pert, amit az önkormányzat megfellebbezett, azóta pedig változatlan a helyzet.

A füvet idén még egyszer sem nyírták le az önkormányzati területen, a dombon álló kilátóhoz vezető lépcsőt pedig a bisztrótulajdonos csináltatta meg saját költségén.

És még mindig nincs vége a sornak: a nagykállói ipari park fejlesztésére 484 millió forint kölcsönt adott a nagykállói önkormányzat egy Három Cserje Ingatlanforgalmazó Kft. nevű cégnek, melyben tulajdonjogot szerzett egy lichtensteini gazdasági társaság. És most jön a csavar: a lichtensteini cég egyik tulajdonosa nagykálló polgármesterének testvére.

Az N1 TV felkereste Juhász Zoltánt, a város fideszes polgármesterét is, hogy megkérdezhessék az uniós források felhasználásáról, ezen a ponton azonban egy egészen parádés jelenet veszi kezdetét.

„Nem Nagykállóval kellene foglalkozni, hanem a magyarokkal, és nem a magyarok ellen kellene szavazni Brüsszelben és a magyar parlamentben folyamatosan.”

– kezdi mondandóját a polgármester.

A riporter igyekszik arra terelni a szót, hogy épp az uniós források felhasználásáról készítenek riportot a városban, de a polgármester kizökkenthetetlen:

„Az a lényeg, hogy beálltak Soros mellé, úgyhogy ezzel kellene inkább foglalkozni, nem a nagykállói dolgokkal.”

„Nagykállóban minden rendben van?”  – kérdez vissza a riporter, amire a következő válasz érkezik:

„A magyar emberek, a nagykállói emberek érdekeit képviseljük, és nem fogunk szavazni sose a magyar emberek érdekei ellen. Csak annyit tudnak, hogy lejáratni az embereket, pozitívumot nem tudnak bemutatni semmit se, és a magyar emberek érdekei ellen szavaznak Brüsszelben, a magyar parlamentben.”

„Én?” – kérdezi a riporter.

„Hát azok az emberek, akik nézik ezt a csodálatos filmet. Nem kellett volna a magyar emberek ellen szavazni Brüsszelben, akkor lenne önöknek itt létjogosultságuk kamerázgatni.”

– mondja Juhász.

Hogy hogyan is kapcsolódik a nyakig érő parlagfű és az uniós forrásokból végre nem hajtott fejlesztések kérdése Soros Györgyhöz, rejtély marad, az pedig már csak hab a tortán, hogy a polgármester szerint az N1 TV nézői, illetve stábja szavazta meg Brüsszelben a Sargentini-jelentést.

(Címlapkép: N1 TV)