Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor kikerülte az életveszélyes dunai szennyeződésről szóló kérdést a Parlamentben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Észak-Budai egyéni képviselője az Óbudai Gázgyár szennyeződéséről kérdezte a miniszterelnököt. Szabó szerint cianidot, higanyt és más rákkeltő anyagokat találtak a talajban, amelyek a Dunába szivárognak, és az egészségügyi határérték ezerszeresét is meghaladja, valamint veszélyezteti Budapest ivóvízbázisát is. A képviselő rámutatott, hogy minden hatóság és a kormányzati szervek is tudnak a problémáról, mégsem kezdődött el a kármentesítés. Azt kérdezte, meddig halogatják még a megoldást, és a költségvetés módosítását kérte a miniszterelnöktől.

Orbán válaszként közölte: minden szükséges tájékoztatást bekért, szerinte a Vízművek és a Pest megyei kormányhivatal szerint a vízellátás biztonságos, mivel a volt Gázgyár területén „nincsen vízbázis.”

Szabó Tímea a választ nem fogadta el, és rámutatott, hogy eleve a vízbázisba a Gázgyár területéről a rétegvíz útján bekerülő, így a csepeli vízbázist is érintő szennyeződésről kérdezett. Az ellenzéki képviselő szerint maguk a hatósági jelentések is a szennyeződés komoly veszélyéről szóltak, és elmondta, ő maga 10 milliárd forintos költségvetési módosítót tart szükségesnek a védekezés megkezdéséhez.

Válasza során a mellette helyet foglaló fideszes Németh Szilárd többször megpróbált bekiabálni Szabónak, amiért is a házelnöknek kellett Némethet rendre intenie.

Orbán viszontválaszában Szabó kijelentéseit a hatóságok és a Vízügyi igazgatóság jelentése alapján egyenesen „rémhírterjesztésnek” minősítette, de arra, hogy a területen fennálló mérgező szennyeződésekkel mi lesz, egy szóval sem válaszolt.

Az Óbudán, a Duna partján régen bezárt Gázgyár ügye évtizedek óta húzódik. Még a hetvenes években szüntette be tevékenységét, de az itt és a közeli bányatelepen a gáz előállítása során felhalmozódott szennyeződést a felszámolás során egyszerűen a gyár területén és a mellette fekvő gázgyári lakótelep környékén a talajba ásták el.

A 2000-es években többször felmerült a helyszínen a kármentesítés igénye, amelyet a Fővárosi Gázművek a kilencvenes években elmulasztott, illetve nem végzett el kielégítően. Legalábbis akkoriban ezt állította a helyzetről Bús Balázs, akkori óbudai fideszes önkormányzati képviselő is.

2010 óta azonban ugyancsak semmi nem történt az ügyben, egyedül az LMP, majd most a Párbeszéd vetette föl, hogy a helyzet lassan katasztrófával fenyeget.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán)