Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes belháborút is a dolgozók fizetik meg

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma adott hírt a 24.hu arról, áll a bál a hatvani, fideszes önkormányzat és a kormány között a hulladékhelyzet miatt. A történteket a hírportál úgy rakta össze, hogy egy személyes ellentét miatt – Szabó Zsolt államtitkár, volt hatvani polgármester, és a vele újabban rossz viszonyba került jelenlegi városvezető Horváth Richárd veszett össze – évi több tízmillió forintot bukott a városvezetés a szemétgazdálkodáson.

A dolog hátterében a kormány által 2016-ban államosított hulladékgazdálkodás iszonyatos csődhelyzete áll. Hatvanban az átalakítás és az állami hulladékkezelő cég, az NHKV megjelenése itt azzal járt, hogy az épp 2016-ban 120 milliós profitot termelő Hatvan és Térsége Hulladékgazdálkodási Kft.-t a Szelektív Kft. váltotta, ő vette át a hulladékfeldolgozó- és összegyűjtő dolgozókat is.

Amint azonban ez a váltás megtörtént, a változások húsba vágóak voltak: megmagyarázhatatlanul megnőtt az új cégnél az irodisták száma, és a cégvezetők hirtelen óriási fizetésemeléseket kaptak, miközben az azelőtt a kistérségben négy falu szemétszállítását végző Kft. a 2016-os évet veszteségesen zárta.

Hogy hol spórolták ki az új adminisztrációs munkatársak és az új vezetők fizetését és emeléseit? Visszavágták a szolgáltatásokat, és az egyszerű dolgozók fizetését is.

Horváth polgármester azóta is ádáz harcot folytat Szabó Zsolt ellen a kukaholding és helyi partnere ügyében, így fordulhat az is elő, hogy minderről tudomást szerezhettünk, mivel Horváth már a városi közgyűlés elé is terjesztette a szikár tényeket az immár a város által nem ellenőrizhető Szelektív Kft.-ről.

Az eset jól példázza miért illúzió bármiféle előnyös helyzetet várni egyes fideszes belviszályoktól. Hiába veszett össze Szabó és utódja Hatvanban, ennek nyomán nem egyfajta presztízsverseny alakult ki, ahol a szemétszállító dolgozóit az új, államosítással helyzetbe hozott (és minden bizonnyal az államtitkárhoz kötődő) cég előnyösebb feltételekkel próbálja megnyerni.

Éppen ellenkezőleg: a privilegizált, fideszes hűbéri lánchoz csatlakozó cég azonnal visszavágta a dolgozók fizetéseit, növelte a kizsákmányolás mértékét, miközben csődközeli állapotot idézett elő.

A nagyobb volumenben dolgozó Zöld Híd leállásának példáján láthatjuk: mindez nemcsak a munkások nagyobb nyomorához, elnyomásához vezet, hanem konkrétan az állam legalapvetőbb, közegészségügyi feladatainak ellátását is lehetetlenné teszi.

Sokat írunk arról, hogy az új, autoriter kapitalizmus hogyan próbálja erőszakkal – sokszor az államot is céljai irányába hajlítva – a lehető legtöbb profitot kivenni a gazdaság minden egyes területéről.

Hatvan példája a riportok és beszámolók alapján megmutatja, éppen ez az egyik legfontosabb feladata magának a kiépült fideszes klientúrának is.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor találkozása Ferenc József szemétszállító munkással, Eger, 2018. március, Orbán Viktor, Facebook)