Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Merkel pártja hatalmasat zuhant a hesseni tartományi választáson, a Zöldek megduplázták szavazataikat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb tartományi választást tartottak vasárnap Németországban, ezúttal az ország összes állami hivatali székhelyének otthont adó Hessen tartományban. Legutóbb október 14-én, Bajorországban tartottak választást, ott a Merkel-féle CDU (Kereszténydemokrata Unió) bajor testvérpártja, a CSU (Keresztényszociális Unió) 1950 óta leggyengébb eredményét érte el.

A hesseni választás hasonló tendenciát mutat a német kormánypártok számára: az előrejelzések szerint a CDU és a vele együtt kormányzó SPD (Szociáldemokrata Párt) több mint 10 százalékkal rosszabb eredményt értek el most Hessenben, mint a 2013-as tartományi választáson, és mindkét párt 14 képviselői helyet veszített.

A CDU a 2013-as választáson a szavazatok 38,3 százalékát kapta, most 27-28 százalék körül van. Ez 1966 óta a párt legrosszabb eredménye a tartományban. Az SPD pedig a 2013-as 30,7 százalékához képest 20 százalékra esett, ez 1946 óta a legrosszabb eredménye.

A választás nagy győztese a szélsőjobboldali AfD (Alternative für Deutschland) és a Zöldek, előbbi körülbelül 8 százalékot javított 2013-as eredményéhez képest (4,1 százalékról 12-13 százalékra ugrott), utóbbi valamivel több, mint 8 százalékot (11,1 százalékról 19,5- 20 százalékra). Ugyanakkor viszont a 2017-es szövetségi választások eredményéhez képest már kisebb az AfD és a Zöldek erősödése is, akkor a jobboldali párt a szavazatok 11,9 százalékát szerezte meg, a zöld párt pedig 9,7 százalékát.

Az AfD-n és a Zöldeken kívül még a Baloldal (Die Linke) és az FDP (Szabaddemokrata Párt) javított 2013-as eredményeihez képest, de az ő esetükben is rosszabb a helyzet, ha a 2017-es szövetségi választásokat nézzük: tavalyi eredményeihez képest mindkét párt támogatottsága csökkent.

A tartományt 2013 óta a CDU és a Zöldek koalíciója vezette, élükön Volker Bouffier miniszterelnökkel. Bouffier vasárnap este kijelentette, hogy továbbra is pártja, a legtöbb szavazatot megszerzett CDU fogja vezetni a tartományt, és koalíciós tárgyalásokra hívta a Die Linkén és az AfD-n kívül az összes többi pártot hétfőre.

Címlapkép: Volker Bouffier éss Angela Merkel. / Twitter