Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elveszítette többségét a CSU, kilőttek a Zöldek a bajor választásokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

A leggazdagabb és második legnépesebb német szövetségi tartományban, Bajorországban tartottak ma tartományi választásokat. A napnak különösen nagy tétje volt: hosszú évek után először vetődött fel annak a komoly esélye, hogy a 60 éve egyedül kormányzó Keresztényszociális Uniót (CSU) kiüssék riválisai a nyeregből.

A Merkel-féle CDU bajor testvérpártjának jobboldali populizmus felé kacsingató vezetése a nyáron megpróbálta a migrációs kérdésben liberálisnak vélt szövetségi kormányt (melynek belügyminisztere a CSU-s Horst Seehofer) jobboldali fordulatra kényszeríteni, hogy ezáltal kifogják a szelet a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) vitorlájából, ebben azonban kudarcot vallottak. Az AfD szárnyalása ugyan megállt, a CSU viszont a tavaly őszi szövetségi választási kudarcnál is alacsonyabb számokat kezdett mutatni.

A részeredményekből és korábbi választási eredményekből számolt, jellemzően megbízható végeredménybecslések szerint a CSU 1950 óta nem szerepelt ilyen gyengén, a szociáldemokraták (SDP) pedig a 2. világháború utáni idők legrosszabb eredményét hozták. A Zöldek viszont történelmi sikert könyvelhetnek el: eddigi eredményük több mint dupláját érték el, és a második legerősebb párttá váltak.

A szélsőjobb 11% körüli szavazattal bekerült a tartományi törvényhozásba, és a konzervatív, CSU-ból néhány éve távozó, polgári-jobbközép Freie Wähler is erősödött valamelyest. A becslések szerint szűkösen, de visszakerült a törvényhozásba a jobboldali liberális FDP is (ez a nap végére akár meg is fordulhat). A radikális baloldal áttörésére, úgy tűnik, még nem érett meg a Szabadállam.

A ZDF végeredménybecslése.

Magas részvétel (71,8%) mellett szavaztak ma a bajorok, különösen a nagyvárosokban mentek el sokan voksolni, délután 4 óráig az 5 évvel ezelőtti adatokhoz képest Münchenben 7, Nürnbergben 9, Augsburgban 11%-kal volt magasabb a részvétel.

A választás előtti elemzésünk itt olvasható.

A CSU 35 % körüli eredménye biztosan kevés ahhoz, hogy egyedül tudjanak kormányozni. Kormányon maradásuk viszont biztos, hiszen a szélsőjobb AfD 11 százalék körüli eredménye matematikailag is ellehetetleníti, hogy a CSU-tól balra álló pártok kormánytöbbséget alkossanak.

A Spiegel kalkulátora szerint a CSU-nak a Zöldekkel és a Freie Wählerrel van kétpárti többsége, az SPD-val éppen nem jön össze a többség, az AfD-vel pedig ki is zárták a közös kormányzást.

Harmadik koalíciós partnerként a liberálisok szóba jöhetnek, de a többség akár a konzervatív-polgári, akár CSU-Zöld koalíció esetén nélkülük is megvan, így valószínűtlen, hogy az FDP kormányra kerülne.

A Zöldek nem zárták ki a CSU-val való koalíciót, noha nyilatkozataik alapján az nehezen tűnik elképzelhetőnek, hogy a jelenlegi CSU-val és Markus Söder vezetésével belemenjenek egy együttműködésbe. Söder az urnák zárása után elismerte a kudarcot, és úgy nyilatkozott, egységes, polgári kormányt szeretne, és a kampányban is kritizálta belpolitikai-biztonsági szempontból a Zöldeket. Ezek alapján az a legvalószínűbb, hogy a CSU a könnyebb utat választja, és a Freie Wählerrel próbál koalíciós egyezséget kötni.

A Zöldeknek azonban akkor is hatalmas eredmény ez, ha nem kerülnek kormányra: az elmúlt hónapok emelkedő országos trendjét (a Zöldeket országosan 15-17-ra mérik, körülbelül egy szinten a csökenő SPD-vel és a stagnáló AfD-vel) most egy nagy jelentőségű tartományi választáson sikerült megerősíteniük.

Frissítés 20.45. Az újabb végeredménybecslések egy  fokkal kedvezőbbek a CSU számára. Érdemben annyi változott, hogy a jelenlegi adatok szerint egy CSU-SPD koalíciónak is megvolna a többsége.

Az ARD végeredménybecslése.

(Süddeutsche Zeitung, Spiegel)