Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Környezetvédők több mint 50 napja táboroznak fákon az Egyesült Államokban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több, mint ötven napja táboroznak fákon a Hellbender Autonóm Zónában (Elliston közelében, Virginia államban) környezetvédők, hogy így tiltakozzanak a Moutain Valley csővezeték (Mountain Valley Pipeline, MVP) építése ellen.

Az MVP egy 304 mérföld hosszú csővezeték, amin a Mountain Valley és társai, valamint az Equitrans cégek közös projektje, ha elkészül földgázt fog szállítani és már meglévő rendszereket fog hálózatba kötni, emellett terveznek egy nyolc mérföld hosszú mellékágat is a rendszerbe.

A tiltakozók szerint a projekt több száz természetes víz, vízgyűjtők, erdők és a nyomvonalon élő közösségek egészségét veszélyezteti.

A vizek védelmében az Egyesült Államok Hadmérnöksége felfüggesztette az építkezés bizonyos szakaszainak engedélyeit, ennek ellenére a vezeték építését folytatták a kivitelezők.

Hétfőn tiltakozók egy csoportja három órára megbénította a munkálatokat azzal, hogy egyikük egy csőszállító teherautóhoz láncolta magát, így akadályozva a munkát egy teljes telepen, ahonnan a vezeték alkatrészeit szállítják rendeltetési helyükre – a békés tiltakozási akciót a rendőrség közbelépése szakította meg, mikor a vezetéket építő vállalat érdekeit képviselve őrizetbe vették a környezetvédő aktivistákat.

Összesen hat embert vettek őrizetbe, akik 17.000 dollár óvadék ellenében szabadulhatnak.

A magát a kocsihoz láncoló aktivista azzal indokolta tettét, hogy

„az ENSZ azt mondja, 12 évünk van megmenteni ezt a bolygót. Azért lépek akcióba mert [helyettem] senki más nem fog; mert szeretném ha lenne holnap. Nincs már más lehetőségem.”

Fákon táborozó kollégáik ötven, a terepen töltött nap után is kitartanak, és addig maradnak az építkezés útjában álló fákon, míg el nem hárul a veszély és vissza nem vonják a vezeték megépítésének terveit. Az Appalache-iak a Csővezetékek Ellen oldalra kitett nyilatkozatuk szerint

„Az ellenállás tüze terjed, és ezt az MVP telepén végrehajtott akciójuk miatt nemrég letartóztatott 6 egyénhez hasonló emberek bátor tetteiben láthatjuk. Roppant hálásak vagyunk az áldozatukért, és azoknak akik támogatják őket ebben a megpróbáltatásban.”

via It’s Going Down