Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összesen hat, demokratáknak szánt levélbombát fogtak el az amerikai hatóságok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Összesen 6 helyen fogtak ma el levélbombákat az Egyesült Államokban, amelyeket megcímzett levelekben a CNN kábelhírcsatornának (azaz tévesen, John Brennan volt CIA igazgatónak), Hillary és Bill Clintonnak, Barack Obamának, Eric Holder volt igazságügyminiszternek, Maxine Waters los angelesi demokrata képviselőnek  és Kamala Harris kaliforniai demokrata szenátornak címeztek. Mindegyik levél feladójaként Debbie Wassermann-Schultz volt demokrata pártelnök és demokrata képviselő floridai címét tüntették fel, a Holdernek szánt bombaszerű tárgy ide is került vissza, mivel az azon feltüntetett cím már nem volt aktuális.

Kamala Harris szenátor San Diegói irodáját a levélbomba felfedezése után ugyancsak kiürítették.

A CNN tévécsatorna csak több óra után térhetett vissza New York-i irodájában, de a helyi rendőrség, az FBI és a titkosszolgálat szigorú őrizetet és fokozott készültséget rendelt el országrszerte a levélbombás támadássorozat után. A rendőrség már közölte: a CNN levelét nem az amerikai posta, hanem egy különfutár hozta el az épülethez, így is jutott oda be.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a korábbi hírek szerint ugyancsak kapott ilyen levelet, ugyanakkor abban nem bomba, hanem a brit Independent beszámolói szerint a Trumpot támogató „Büszke Srácok” nevű, szélsőjobboldali férfitestvériségről szóló anyagok voltak.

Donald J. Trump elnök helyi idő szerint délután 3-kor rövid sajtótájékoztatón ítélte el a támadásokat „azokat kegyetlennek” minősítette, és közölte, azok „feldühítették és elszomorították.” Trump hozzátette, ilyen időkben „össze kell fognia az amerikai népnek,” és hogy az ő legfontosabb feladata „az amerikai nép védelme.” Biztosított mindenkit, hogy az elkövetők „el lesznek számoltatva” a törvény által.

Számos republikánus és demokrata személyiség – köztük a címzettek között szereplő Hillary Clinton és Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt, illetve Jeff Flake arizonai szenátor is elítélte a történteket. Romney arra is figyelmeztetett, hogy a megtámadottak mind Trump elnök által élesen kritizált emberek, és hogy

a gyűlöletbeszéd gyűlöletcselekményeket szül.

Az amerikai ellenzéki média szinte mindenhol kiemelte, hoyg a félidős választások kampányhajrájában Trump elnök a gyűlésein egyre radikálisabb hangot ütött meg például az őt gyakran kritizáló Waters ellen, „veszélyes, dühös csőcseléknek” minősítette a demokratákat és a baloldali aktivistákat, akik „elpusztítanák az országot.”

Sokak szerint ennek a fokozott hangulatnak és az éles retorikának is köszönhető lehet a jelenlegi helyzet. Soros György kisebbik fia, a Nyílt Társadalom Alapítványban és a CEU-ban is vezető szerepet vivő Alexander Soros ma a New York Timesnak küldött cikkében úgy fogalmazott, az édesapja ellen folytatott gyűlöletpropaganda hatásának tulajdonítja, hogy valaki a bombatámadásig jutott.

Ugyanakkor a rendőrség közleményei során mindenki hozzáteszi ehhez, hogy

a támadók motivációi nem ismertek, és nem tudjuk az események ezen pontján, hogy a támadások összefüggenek-e.

Bill de Blasio, New York City demokrata polgármestere pártállástól függetlenül arra kérte a politikusokat, köztük az elnököt

ne uszítsanak erőszakra, főleg ne médiatársaságok ellen.

Ő maga a levélbombákra válaszul az összes a városban lévő médiatársaság őrizetét megerősítette a New York-i rendőrséggel.

Korábban:

Ki kellett üríteni a CNN hírcsatornának is helyet adó Time Warner épületet New Yorkban, miután a hatóságok bombariadót észleltek. A robbanószerkezet egy ,a CNN New Yorkban lévő irodájának címzett csomagból bukkant fel, de bejutott az épületbe is. A New York-i rendőrség terrorelhárító, és tűzszerész osztagai már a helyszínen vizsgálódnak, de hogy pontosan hol lehet az épületben robbanószerkezet, azt még nem közölték a hatóságok.

Korábban robbanószerkezeteket azonosítottak a Hillary és Bill Clinton, illetve Barack Obama volt amerikai elnök postáját rendszeresen átvizsgáló titkosszolgálati technikusok is – számolt be a New York Times. A Clintonok New York állambeli, Westchester megyében található rezidenciájára címzett borítékot, és az Obamának, Washington DC.-be eljuttatni próbált küldemény sem került soha a címzettekhez, a postát felügyelő titkosszolgálat korábban, mint bombagyanús küldeményeket, kiszelektálta azokat – tájékoztatták a lapot titkosszolgálati forrásból.

A titkosszolgálat azt is közölte, a bombaküldemények ügyében átfogó büntetőügyi nyomozást rendeltek el, mivel október 18-án már hasonló levelet azonosítottak Soros György amerikai-magyar, demokratákat támogató milliárdos New York City északi részén otthonának címezve, is, és az a most Obamára vigyázó ügynökök által talált csőbombára is nagyon hasonlított.

Ugyanakkor a szolgálatok egyelőre nem említették, hogy az elküldött bombák között bármiféle hasonlóság lenne, vagy hogy az esetek összefüggenének.

A 2016-os elnökválasztási kampány óta nemcsak Magyarországon de az Egyesül Államokban is a szélsőjobboldali aktivista csoportok célkeresztjébe került az ott is flinatróp és politikai aktivista munkát végző és ilyen tevékenységeket támogató Soros György, illetve a Clintonok és Obama is, akikről számos összeesküvés-elmélet is kering, főleg a republikánus jobbszélét képező, Trump-rajongó internetes csoportokban, valamint a még ennél is keményebb szélsőjobbos politikai tömörülésekben is.

Jelenleg is folyik az Államokban a 2018-as, félidős kongresszusi választások kampánya, amely ismét kegyetlen politikai támadások sorozatával járt

(New York Times, 24.hu // Címoldali kép: CNN, Twitter)