Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Toroczkaiék elérték, hogy ne legyen Mandeláról köztér elnevezve Budapesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még szeptemberben döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy a Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnökről, Nelson Mandeláról közteret neveznek el. Akkor, ahogy mi is megírtuk, Toroczkai László egy végtelenül buta közleményben jelentette be, akár polgári engedetlenség árán is megakadályozza, hogy Mandeláról közteret nevezzenek el. Akciója pedig sikerrel is járt.

A Mi Hazánk Mozgalom Facebookon tudatta, hogy sikerült elérniük, a szerintük rasszista és kommunista Mandeláról nem lesz elnevezve köztér Budapesten, a park a Novák Előd alelnök által aláírt bejegyzés szerint méltóbb Etele nevet kapja.

Mandeláról a XI. kerületben egy eddig név nélküli közteret neveztek volna el a fővárosi közgyűlés döntése nyomán. De ahhoz, hogy ez tényleg így történjen, szükség van a kerület beleegyezésére is. Így a Mi Hazánk közleménye után megkérdeztünk több XI. kerületi képviselőt arról, mi történt valójában. Elmondásuk szerint a kerület közgyűlése elsőre nem foglalt állást, hanem konszenzusos javaslatként azt a döntést hozta, kérdezzék meg a lakosokat, akarnak-e Mandeláról közteret elnevezni. Majd ezután jött hirtelen a visszavonó határozat.

Barabás Richárd, a Párbeszéd képviselője elmondása szerint az MSZP, az LMP és a Párbeszéd támogatta a park átnevezését, míg a Fidesz képviselői köztes álláspontra helyezkedtek, Mandela vélt bűneit hangoztatva, ebből alakult ki a fent említett kompromisszum, a lakosság megkérdezéséről. Végül a főváros arra hivatkozva vonta vissza az előterjesztést, hogy a helyi önkormányzat megkérdezte volna az embereket, ugyanis szerintük ez egyenértékű azzal, hogy a XI. kerület nem támogatta az elnevezést. Így nem lesz Mandela park Budapesten.

Címalapkép: commons.wikimedia.org