Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Toroczkai Lászlónak nagyon fáj, hogy Nelson Mandela fekete volt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Toroczkai László kedden sajtótájékoztatót tartott Budapesten. A fontos ügy, ami miatt Toroczkai összehívta a sajtó képviselőit, az volt, hogy pártja, a Mi Hazánk Mozgalom akár polgári engedetlenséggel is megakadályozza azt, hogy a XI. kerületben Nelson Mandeláról nevezzenek el egy teret. Mindezt azért, mert szerinte Nelson Mandela egy „fekete-afrikai, fehérellenes kommunista” volt.

Pontos témaválasztás, és fontos ügy, és arra is kíváncsi lennék, hogy hogyan állják a névcsere útját Toroczakiék? Odakötöztetik magukat az utcanevet jelző táblák helyére?

De azért még mielőtt bősz támogatóivá válnánk a Mi Hazánk Mozgalomnak, pár dolgot érdemes leszögezni. Mandela egy olyan országban volt radikális politikus, ahol a feketéket börtönbe vetették, alig volt politikai joguk, és gazdasági elnyomásban tartották őket, az északnyugati országok támogatásával.

Persze még így is elítélheti valaki a terrorizmust mint eszközt, még akkor is ha Mandela egyetlen ember haláláért se volt felelős, de please, ne az a radikális Toroczkai László legyen az, aki elítéli a radikalizmust, aki a TV-székházhoz vezényelte annak idején az embereket, aki beszédet mondott olyan tüntetésen, ahol cigányok házait dobálták meg, és aki jó viszonyt ápol a Betyársereg nevű testülettel, mert így ez ebben a formában talán elég nevetséges.

A kommunista érv se állja meg nagyon a helyét. Ugyanis Mandela maga nem volt kommunista, még ha a kommunistákkal kötött is szövetséget, sőt ugye kormányozta később Dél-Afrikát elnökként, és semmit olyat nem követett el, ami akár csak véletlenül emlékeztethetne azokra a szörnyűségekre, amiket a kommunista vezetők követtek el a 20. században. Sőt, gazdaságpolitikája még csak nem is volt kifejezetten balos.

A harmadik érv, a fehérellenesség pedig talán szót se érdemel azok számára, akik ismerik Mandela életpályáját. Ugyanis ő nem a feketék felsőbbrendűségét hirdette, hanem az etnikumok közötti egyenlőséget. Egész kormányzása és életpályája ennek a mintája. Sőt volt olyan is, amikor ebben a kérdésben szembe szállt saját pártja olyan radikálisaival, mint amilyen Toroczkai Magyarországon.

Az persze igaz, hogy Mandela halála után jóval kiújultak az etnikai konfliktusok Dél-Afrikában, és valóban a fekete többség követ el szörnyű túlkapásokat (ahogy egyébként a fehér kisebbség egy része is), az országban, de ezért a már halott Mandelát hibáztatni talán túlzás.

Akkor tehát mivel is lehet baja Toroczkainak? A szélsőséges múlttal? Azért csak nem? Az etnikai konfliktusok szításával? Hát azt ő csinálja Magyarországon, Mandela meg csitította Dél-Afrikában. A radikalizmussal? Ne vicceljünk. Akkor bizony csak az lehet a probléma, hogy Mandela afrikai.

Tehát Toroczkai László polgári engedetlenségi akciót fog végrehajtani egy nála sokkal tisztességesebb ember emlékének meggyalázásáért, csak azért, mert fekete. Szép politikai perspektíva egy új párt számára.

Címlapkép: Toroczkai László/Facebook