Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Íme, október 23. legfontosabb programjai

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ki, mikor, hol, mit, miért? – Segítünk eligazodni a holnapi ünnepi programkavalkádban!

  • Az idei október 23-a szokás szerint a reggel 9 órás zászlófelvonással kezdődik a Kossuth téren.
  • Aki kicsit mellőzné az aktuálpolitikát, a Momentummal tarthat 13 órától egy rendhagyó józsefvárosi sétára, melynek állomásai az ’56-os események gócpontjai, mint például a Corvin köz, a Magyar Rádió épülete vagy a Köztársaság téri pártszékház, illetve szó lesz arról is, az ott élő helyi közösség hogyan élte át és túl ezt az időszakot. A találkozó a Corvin Mozinál lesz.
  • 14 órától a Szabad Október Fesztivál keretein belül emlékezhettek meg a Mércével az ’56-os forradalom legtisztább hőséről, Angyal Istvánról a Salkaházi Sára parkban. Angyal István megjárta Auschwitzot, volt ifjúkommunista, az egyetemről kirúgták, mert a párt által támadott Lukács György mellett érvelt, sztahanovista építőipari munkás lett, részt vett 56-ban a Petőfi Kör munkájában, végül a forradalomban a Tűzoltó utcai felkelőcsoport a végsőkig kitartó vezetője lett. Baloldalisága és 56 melletti kiállásáért halállal büntették. Rá emlékezünk a forradalom évfordulóján Eörsi Lászlóval.
  • 15 órakor kezdődik Orbán Viktor beszéde az Andrássy út Terror Háza előtti szakaszán.
  • Ezzel egyidőben pedig a Mi Hazánk Mozgalom tart megmelékezést a Corvin közben, ahol felszólal többek közt Toroczkai László és Novák Előd is, de lesz 1956-os ágyúval leadott díszlövés és korabeli fegyver, illetve járműbemutató is.
  • 15:30-kor a Jobbik emlékezik meg a Magyar Rádió épületénél „Az ellenállás napja” címmel. „Eleged van a korrupt, urizáló és bolsevik módszerekkel kormányzó Fideszből? Akkor itt a helyed!” – olvasható a Facebook-eseményben. Felszólal  a Jobbik elnöke, Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke, Stummer János és Murányi Levente ’56-os szabadságharcos, illetve Gulyás Balázs független publicista.
  • 15:45-kor kezdődik a Bem téren a közös ellenzéki tüntetés, ahol felszólal Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, MSZP, Jávor Benedek európa parlamenti képviselő, Párbeszéd, Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő, Demokratikus Koalíció, Donáth Anna Júlia alelnök, Momentum Mozgalom, Dr. Lengyel Róbert Siófok polgármestere, Tarnay Kristóf Ábel a Szegedi Civil Háló színeiben, Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus, illetve megemlékező beszédet tart: Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter.

„Október 23. az egyik legszentebb magyar ünnep. 1956-ban egy ország mondta, hogy elég, ne tovább. Az embereknek elegük lett a diktatúrából, és dacolva a hatalommal, kimentek az utcára. A szabadság nem tartott sokáig, szovjet tankokkal fojtották vérbe a forradalmat. Magyarország történelme elbukott szabadságharcok sorozata. Ennek kell most véget vetnünk, és kimenni az utcára. Meg kell mutatnunk a világnak, és a dölyfös nagyuraknak, hogy nem hagyjuk Magyarországot újra a diktatúrába vezetni. Meg kell mutatnunk, hogy Magyarország Európa, és az is marad. Európa most velünk van, de az országot csak együtt tudjuk megvédeni, mi magyarok. Ezért közös ellenzéki tüntetésre hívunk minden hazafit, akinek fontos, hogy szabadon éljünk a jövőben, hogy ne fojtsa meg hazánkat a már mindent átszövő korrupció.”

–  olvasható az esemény leírásában, amely arra buzdít, mindenki írja alá Hadházy Ákos kezdeményezését az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért.

  • Utolsóként az LMP „Stop Tandíj” címet viselő fáklyás felvonulása kezdődik 17:30-kor a Szent Gellért téren, amivel a kormány által belengetett fizetős felsőoktatás ellen tiltakoznak. A Szent Gellért térről a Corvinus elé vonul a menet, ahol beszédet mond Puzsér Róbert független polgármester-jelölt és Pitz Dániel a Lehet Más a Jövő elnöke.

A nap folyamán percről-percre cikkel, illetve a demonstrációk helyszíneiről élő közvetítésekkel jelentkezünk majd, így az sem marad le semmiről, aki inkább otthonról követné az eseményeket.

Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Címlapkép: MTI / Illyés Tibor