Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A műtőasztalon szóltak az elbocsátott szívsebész betegének, hogy nem lesz operáció

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagy port kavart az elmúlt hetekben a Kardiológiai Intézetből kirúgott szívsebész, Székely László esete, amelyből azután lett igazán politikai ügy, hogy kiderült, az egyik betege elhunyt, miután a szívsebészt kirúgták.

Az ellenzéki pártok szerint Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter nem járult hozzá a szívsebész visszafoglakoztatásához, hogy legalább a sürgős operációkat elvégezze, ezért a minisztert hibáztatják a beteg halála miatt.

Közben a IX. kerületi ügyészség Székely ellen indított nyomozást a fővárosi főügyészség közleménye szerint, „mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki az, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához”.

Az egész ország megismerte Székely László szívsebész történetét, de mi a helyzet a műtétre váró betegeivel?

Korábban az ATV Híradója érte utol Székely egyik betegét, aki azt mondta, egészségi állapota rendkívüli módon aggasztja, és az intézettől állítása szerint Székely László elküldése óta semmiféle információt nem kapott műtétjéről. A beteg azt is elárulta, életéért is aggódik, és mostanra a helyzet idegrendszerét is igénybe vette. Aláhúzta, hogy csak Székely László kezei alatt érezné magát biztonságban, hiszen műtétje igencsak speciális szakértelmet igényel.

Most az ATV Heti Napló című műsorában szólalt meg Székely egy másik betege, egy szívbeteg asszony, aki egészen abszurd módon, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) műtőasztalán tudta meg, hogy a szívsebész elbocsátása miatt mégsem műtik meg.

A beavatkozás napján reggel 5-kor ébresztették, a nővér fertőtlenítette, 6-7 körül pedig megkapta az altatót, majd dél tájékán felébredt – műtetlenül.

A nővér ekkor közölte vele, hogy a műtét elmaradt, de csak másnap engedték haza. A zárójelentésre „technikai okra” hivatkoztak. Azóta is új időpontra vár egy másik kórház várólistáján, de még nem tudja, mikor műthetik meg. A többgyermekes középkorú asszony egészségügyi problémái mellett anyagi gondokkal is küzd, emiatt nehézkesen jutott el Budapestre a műtétjére, ami végül elmaradt.

Nemrég maga Székely László is megszólalt az ATV-ben, ahol aggodalmát fejezte ki a betegei iránt, ahogy mondta, „nem szabad őket parkolópályára rakni”.