Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár úr, 2038-ra a klímakatasztrófa mellett eltörpül a dohányzás problémája!

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kiszáradt Duna-meder, a poloskainvázió még csak előjáték ahhoz képest, ami jönni fog. A klímaváltozás már nem csupán néhány természettudós és pár zöld radikális negatív jövőképe, hanem a mindennapjaink része.

Lázár János előrelátóan betiltja a jövő generációinak a dohányzást. Ha továbbra is a rövidlátó kapzsiság lesz kormányon, akkor 2038-ban nem az lesz a fő probléma, hogy miként jutnak majd a fiatalok dohánytermékhez, hanem hogy hogy jutnak tiszta ivóvízhez, egészséges élelmiszerhez. Lázár, a trafikbotrány antihőse, ha valóban aggódik a jövő generációk egészségéért, akkor szóljon rá a külügyminiszterre, aki szerint az autógyárak fontosabbak, mint a klímavédelmi célok teljesítése. Nem is írta alá a magyar kormány az ambiciózus klímacélokat kitűző együttműködés okmányát a múlt héten.

Az emberi civilizációhoz szükséges természeti feltételek nem sokáig állnak még fent. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi testülete szerint ha a károsanyag kibocsátás ugyanebben a tempóban folyik tovább, akkor az atmoszféra 1,5 Celsius-fokkal lesz melegebb 2040-re, mint az ipari forradalom előtt volt. Ez azt jelenti, hogy amikorra Lázár már teljesen be akarja tiltani a dohányzást, súlyos élelmiszerhiány és gyakoribbá váló, pusztító erdőtüzek lesznek mindennaposak. A jégtakaró olvadása miatt pedig egész partszakaszokat önthet majd el a tenger, és szinte állandóvá válhatnak a szárazságok, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek, ez pedig tömegek elszegényedéséhez fog vezetni.

A migráció miatt aggódó fideszesek figyelmét leköti, hogy mindenhol Soros Györgyöt keresnek. Pedig már a kormányhoz közel álló intézet konferenciáján is nyíltan beszéltek róla, hogy az éghajlatváltozás az elvándorlás egyik legfőbb katalizátora. Szerintük ma évente 25 millióan hagyják el otthonukat az elsivatagosodás, a szárazság és az ivóvíz hiány miatt. Ez a szám évről évre csak nőni fog, ahogy egyre radikálisabb időjárási kilengések lesznek. Az ivóvízért folytatott konfliktusok fogják a következő évtizedet jellemezni a Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja szerint. Az ENSZ főtitkára is újabb háborúkat vetít elő a klímaváltozás miatt.

A megoldás adott, csak politikai akarat kell a megvalósításához. Az egységes európai karbon-adó bevezetésével az EU példát tudna mutatni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése terén. A lokális gazdaság támogatása, a túltermelés megadóztatása, a szupergazdagok luxusfogyasztásának a terhelése csak a kezdetet jelentheti. Az állam felelőssége, hogy mennyire tudja a nagyvállalatok profitéhségét korlátozni, és az emberek túlélési lehetőségeit megteremteni.

Most még választhatunk két jövőkép között. A Star Trek vagy a Mad Max világa jön el. A technológiai vívmányokat használva hatalmas egyéni és közösségi áldozatokkal még kiépíthetünk egy fenntartható és a természeti kihívásoknak ellenálló társadalmat.

Ha az önző profitéhség marad hatalmon, akkor 2038-ban már kíméletlen küzdelem lesz a túléléshez szükséges szűkös erőforrásokért. A Mad Max világában a dohányzás lesz a legkisebb probléma.

A mindennapokban is sokat tehetünk, de leginkább a közhatalom tehet a valóban rendszerszintű változásokért. Nem csupán nemzeti, hanem európai és globális egység kell a Mad Max-világ elkerüléséhez.

Kiemelt kép forrása: Lázár János Facebook-oldala.