Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatja a társadalmi nemek szak kurzusait a CEU

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap, azaz hétfő este vált biztossá, hogy az eddig csak megszüntetéssel fenyegetett társadalmi nemek tanulmány szak kikerül a hazai egyetemi képzések sorából. A két érintett egyetem, az ELTE és a CEU közül utóbbi reagált a döntésre, a HVG.hu szerint az intézmény a következőképpen reagált a legújabb fejleményekre:

„A döntést a tanszabadság és az egyetemi autonómia megsértésének tekintjük. A közösség számára hasznos tudást nyújtó és nemzetközileg elismert szakterületet egyetemünk több mint két évtizede oktatja. A fokozat megszüntetése a magyar tudományos élet és a demokratikusan gondolkodó közpolitika számára is káros. A szakhoz kapcsolódó kurzusokat egyetemünk szakirányú képzések és amerikai akkreditációjú MA és PhD programok keretében tovább folytatja.”

Ahogyan azt tegnap mi is megírtuk, a társadalmi nemek tanulmánya  mesterképzés eltűnt a Hatályos Jogszabályok Gyűjteményéből, a képzés sorszámánál azonban egy jegyzet tájékoztatott arról, hogy

„Hatályon kívül helyezte: 188/2018. (X. 12.) Korm. rendelet 6. §, 4. melléklet 13. Hatálytalan: 2018. X. 13-tól.

Vagyis a szakot rendeletileg megszüntették, a Magyar Közlöny legfrissebb számában pedig az volt olvasható, hogy

A legkésőbb a 2018. évi felsőoktatási felvételi eljárásban társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakra felvett hallgatók a tanulmányaikat a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján folytathatják.

Ezek szerint azok, akiket idén vettek fel a képzésre, még befejezhetik azt a korábbi szabályozásnak megfelelően.

(HVG)