Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit rendőrség évtizedeken keresztül küldött kémeket baloldaliakra

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Guardian információi szerint a brit rendőrség évtizedeken át tartott megfigyelés alatt különböző baloldali szervezeteket és ügyek mentén szerveződő közösségeket. A legnagyobb energiát egy kis trockista baloldali párt, a Szocialista Munkáspárt (Socialist Workers Party, SWP) ellen mozgósították, harminchét éven keresztül szinte folyamatosan megfigyelték őket huszonnégy fedett ügynök közreműködésével. Közülük négyen

szexuális kapcsolatba is kerültek nőkkel a szervezetben, az egyikük ott ismerkedett meg feleségével is, akivel gyermekük is született.

Az eset nem egyedülálló; 2016-ban derült ki, hogy a rendőrség szélsőségek elleni fellépésre létrehozott csoportja szintén titkosügynökök révén éveken át megfigyelés alatt tartotta a Zöldpárt prominens alakjait, mint veszélyes felforgatókat.

A Guardian birtokába jutott információk szerint Nagy-Britanniában 1968-tól kezdve 124 – legalábbis a listán ennyi szerepel – csoportot figyeltek meg titkosügynökök a brit rendőrség megbízásából.

Legnagyobb részben a fennálló társadalmi rendet megkérdőjelező, baloldali szervezetek és kezdeményezések kerültek a rendfenntartók látókörébe.

Ezek között szerepel

  • 22 baloldali csoport
  • 16 rendőrségi visszaélésekkel foglalkozó csoport
  • 12 állatvédő csoport
  • 10 környezetvédő csoport
  • kilenc antirasszista csoport
  • kilenc anarchista csoport
  • nyolc csoport, mely az észak-írországi helyzettel foglalkozott

Ezen kívül beépült a rendőrség atomfegyverkezés, az apartheid, fegyverkereskedelem és a monarchia ellen tiltakozó szervezetekbe, valamint a szakszervezetekbe. A vizsgált több évtizedes időszakban

mindössze három szélsőjobboldali szervezetet figyeltek meg hasonló módon.

A hamis identitásokkal ellátott beépített ügynökök eszközök széles tárházát használhatták a megfigyelés sikere érdekében, többek között nőkkel alakítottak ki intim kapcsolatot a megfigyelt csoportokban (ebből valószínűsíthetjük, hogy az ügynökök jelentős része férfi volt). Az 1968 óta eltelt időszakban mintegy 144 ügynök vett részt ezekben az akciókban, közülük eddig 65 valós személyazonosságát sikerült feltárnia a Sir John Mitting, nyugalmazott bíró által vezetett vizsgálóbizottságnak.

A vizsgálat szerint a rendőrség nemcsak beépített ügynökök révén figyelt meg progresszív szervezeteket, de legalább 1000 csoportról gyűjtött más módon és tárolt adatokat. A Metropolitan Police állítása szerint a két, azóta megszűnt ügynökség munkássága mely a megfigyeléseket végezte, nyilvánosan megismerhető lesz, és nem fogják hátráltatni a vizsgálóbizottság működését.

Arra mindenesetre egyelőre nincs magyarázat, miért az egyébként nem erőszakos SWP megfigyelésére fordították a legnagyobb energiát. A párt főtitkára, Charlie Kimber szerint

„a rendőrség teljes mértékben tisztességtelenül működött. Sok tekintetben, de leglátványosabb aspektusaként nőket csaltak olyan kapcsolatokba, melyekről az áldozatok azt hitték, valódiak.”

via Guardian