Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán-idézetek felmutatása miatt Kövér László kitiltotta a parlamenti ülésről az LMP-seket

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Nem szégyen egyetérteni Orbán Viktorral” címmel tartott napirend előtti felszólalást az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter hétfőn. Frakciótársai Orbán Viktor tandíjjal kapcsolatos múltbéli kijelentéseit tartották fel kisebb molinókra kinyomtatva. Kövér László házelnök az ülés hátralévő részére kitiltotta a frakció tagjait, indoklása szerint az LMP-sek nem jelentették be előre, hogy szemléltetőeszközöket akarnak használni az ülésteremben.

„A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. Gondoljanak bele abba, mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj”

– ezeket a mondatokat még 2008-ban mondta Orbán Viktor az akkori MSZP-SZDSZ kormány tandíjtervei ellen tiltakozva. Most többek között ezekből a kijelentésekből nyomtattak ki az LMP-frakció tagjai, és próbáltak felmutatni, miközben Ungár beszélt.

Ungár utalt a Corvinus egyetem tervezett átalakítására (több ezer diákot fosztanának meg az államilag támogatott helyektől), és Palkovics miniszter azon terveire, amelyek szerint az állam kivonulna a teljes felsőoktatás működtetéséből. A képviselő szerint a fideszesek hazudnak, amikor azt mondják, hogy ez nem a fizetős egyetemi oktatás bevezetését jelenti.

Kijelentette: a Fidesz most minden olyan lehetőséget el akar venni a fiataloktól, amelyet a párt alapítói anno élveztek, és amelynek köszönhetően diplomás élpolitikusokká válhattak.

Meglátása szerint a felsőoktatás átalakítása is illeszkedik a fideszes társadalomképbe, amelyet Lázár János mondata foglal össze: akinek nincs semmije, az annyit is ér.

Retorzióként Kövér László kitiltotta az akciózó LMP-s politikusokat, illetve Szabó Szabolcs független képviselőt az ülés hátralévő részéről. Ez azt jelenti, hogy nem szólalhatnak fel, nem vehetnek részt a vitákban, és a mai napra a tiszteletdíjukat sem kaphatják meg.

Ungár Péter felszólalása és Kövér büntetése a 35 perctől látható parlamenti közvetítésünkben:

(Fotó: Facebook / LMP)