Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hiszem és tudom, hogy a szülés lehet jó” – Anyák tüntettek az emberséges szülészetekért

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Másállapotot a szülészetben mozgalom tüntetett ma azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a nők kiszolgáltatottságára a szülészeteken, vagy ahogy ők fogalmaznak, a szülészeti erőszak ellen.

Indokolatlanul elvégzett szülésindítás és szülésgyorsítás, gátmetszés, császármetszés, durva vizsgálat, az újszülött elszakítása az anyától – mindez általános jelenségnek számít a magyar szülészeteken, és akkor még csak finoman kapirgáljuk a felszínt. A legtöbb nőnek életre szóló trauma a szülés, pedig az esetek többségében csodálatos élmény is lehetne. A tüntetés jelmondatai a „Ne árts!” és a „Ne vágj át”. Előbbi az orvosi esküre utal, utóbbi jelképezi azokat az ártalmakat, amiket a szükségtelenül átvágott testek, a döntési lehetőségektől való elvágottságot és megsebzett családi kapcsolatokat jelentenek.

A szülészetek meglehetősen egyenlőtlen lehetőségeket biztosítanak: „Igazságtalan, megalázó és ártalmas, hogy a különböző kórházak közt, sőt kórházakon belül sem egységes a hozzáférésünk a jó gyakorlatokhoz, és hogy vannak szülészetek, ahol évtizedek óta bizonyítottan káros vagy haszontalan beavatkozásoknak vagyunk kitéve.” – olvasható a mozgalom egyik Facebook-bejegyzésében.

A kampányhoz egy igazán ütős kisfilm is készült, ami tökéletesen érzékelteti a szülészeti ellátásban uralkodó állapotok súlyosságát:


A ma felvonuló anyák többek közt szeretnék,

  • hogy  ne legyen olyan nő, aki kilátástalan életfeltételek, mélyszegénység miatt nem jut hozzá az ellátáshoz, vagy épp fogamzásgátláshoz,
  • hogy egy lány se legyen megalázva az első nőgyógyászati vizsgálatakor amiatt, mert nem érti, mi történik, mit kéne csinálnia, hanem elmondják nekik előre, hogy mire számíthat, és a beleegyezését kérik,
  • hogy egy apa se üljön egyedül aggódva és információ nélkül a műtő, szülőszoba előtt
  • hogy egy gyermeket és egy női mellet sem érintene meg senki sem szó-és beleegyezés nélkül a gyermekágyas ellátás során,

A teljes lista:

Az anyák követelései mellé állt Dr. Máté Gábor világszerte ismert magyar származású kanadai orvos, író is, aki 20 évig családorvosként dolgozott Kanadában, és munkája részeként kb. 1000 szülésnél volt jelen.

A kb. 200 fős menet a Nyugati térről a Szabadság térre vonult, ahol elhangzottak a beszédek:

„Hiszem és tudom, hogy a szülés lehet jó, erőt adó és csodálatos is. Áldott folyamat és pillanat, amikor család és egy új élet születik. De a mai Magyarországon sajnos gyakran nem az. Sajnos gyakran szörnyű emlék. (…) Szeretném, ha az orvosok bátorítanák a nőket és nem ijesztgetnék negatív, önbizalomromboló félmondatokkal. Minden babáját elveszítő nőnek járjon a megértés, empátia rideg keménység helyett.

(…)És szeretném, ha magától értetődő lenne, hogy a szülésbe nem kell beavatkozni csak azért mert lehet, vagy mert a támogató személyzetnek jobb lenne, ha gyorsabban zajlana a szülés.”

– mondta az első felszólaló, Somlai Anna.

Másodikként Mátyusné Gálik Zsuzsanna mondta el beszédét, aki az ország másik feléből, 200 km-ről érkezett a tüntetésre, hogy elmondja, vidéken még kiszolgáltatottabak a nők a szülészeti ellátásban, mint Budapesten: „Nincs valós választási lehetőségünk, nincs alternatíva a környéken.

Magas gátmetszési, magas császármetszési arányok és számtalan megszokásból, kényelemből, félelemből, forráshiányból, vagy a korszerű szakismeret hiányából eredő ártalmas rutinbeavatkozás jellemzi az intézményeinket.

Ezek hatalmas és hosszú távú károkat okoznak nekünk.” – mondta.

A harmadik felszólaló, Roszik Linda emlékeztet: 5-ből 3 nő esetében a nő beleegyezése nélkül történik gátmetszés, a hüvelyi szüléseknél 5-ből 3 nőt korlátoznak abban, hogy szabad testhelyzetet válasszon. A szakemberek azonban nem direkt ártanak: „Azt csinálják, amit tanultak a könyveikből. A gyakorlati oktatás egysíkú rutinokra épül.

A kommunikáció, az együttérzés, az empátia, a szülészeti történések lelki oldala, a szeméremérzet és az emberi méltóság őrzése nem szervez része az oktatásnak.

Elvárható-e, hogy az egészségügyi gyakorlat változzon és fejlődjön? – Igen. Elvárható-e, hogy a kórházak betartsák az egészségügyi törvényünket? – Igen. És gondoljuk-e, hogy ennek a kettőnek a mulasztásával sokat árt a jelenlegi szülészeti rendszer az anyáknak, az apáknak és a kisbabáknak? – tette fel a kérdést, amire természetesen szintén igen a válasz.

A Másállapotot a szülészetben mozgalommal már sokan megosztották saját szülésük történetét, de továbbra is várják a tapasztalatokat a [email protected] címre. A szervezők hamarosan megkezdik a beérkező történetek feldolgozását, majd ezek alapján benyújtják javaslataikat az EMMI-hez.

A tüntetésről készült felvételünk itt tekinthető meg, a beszédek a 48. perc körül  kezdődnek: