Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belső vizsgálat indult és szabálymódosítás is készül az LMP-ben Ungár Péter ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 24.hu írta meg, hogy Ungár Péter „oligarchikus kapcsolatainak kivizsgálását kezdeményezte az LMP néhány tagja a párt etikai bizottságánál”.

Az LMP parlamenti képviselője, Ungár Péter cégügyei régóta nyilvánosak, de az üggyel egyre többet foglalkozik a média, amióta az általa részben birtokolt BIF nevű ingatlanfejlesztő cégbe Mészáros Lőrinc is bevásárolta magát a Takarékbankon keresztül.

Ungár cégeire örökségen keresztül tett szert. Édesapja, Ungár András ugyanis a 90-es évek SZDSZ-közeli nagyvállalkozóként ért el üzleti sikereket. Halála után a vagyont részben Ungár anyja, Schmidt Mária, részben pedig a két gyerek, Péter és Anna örökölte.

Legutóbb az LMP keddi, Corvinus egyetem előtt tartott tüntetése után próbálták átvenni a mikrofont páran a tüntetésen résztvevők közül, hogy nyilvánosan kérdezzék meg a párt vezetőit, ők mit gondolnak Ungár pénzügyeiről (a jelenet az alábbi, a demonstráción készült videón a 23. perctől látható):

A 24.hu szerint az etikai beadvány szerzői az alábbi kifogást tették:

 „Ungár jelenlegi céges érdekeltsége komoly politikai károkat okoz a pártban, a párttagok elkötelezettségében és a demokratikus működésbe vetett hitében, ezért kezdeményezték az etikai bizottságánál, hogy a testület szólítsa fel a képviselőt a Mészárossal fennálló üzleti kapcsolat megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben kerülje el a hasonló oligarchikus bizniszeket. Azt is kezdeményezték, hogy amennyiben Ungár nem hoz hiteles döntést az ügyben a megszabott határidőig, kezdjenek etikai eljárást vele szemben is.”

Ungár Péter a 24.hu megkeresésére azt mondta, az elmúlt hetekben rengeteg beadvány született ellene különféle kifogásokkal:

„Több etikai vizsgálat indult már ellenem, mint égen a csillag, melyen meglephette tagtársaimat a vagyoni helyzetem, hiszen az eddig is szinte titokként volt kezelve, médiafigyelem nélkül. Szeretném jelezni a további beadványok elkerülése végett, hogy édesanyám Schmidt Mária. Az ez ügyben induló etikairól a 24.hu olvasóit kellő időben tájékoztatni fogom.”

Közben ahogy a Mérce megtudta, a pártban egy másik kezdeményezés is fut Ungárral szemben. A párt politikusainak egy csoportja azt kezdeményezi, hogy az LMP belső szabályzatában legyen összeférhetetlen a NER oligarcháival folytatott üzleti kapcsolat az LMP politikai képviseletével. Erről a párt későbbi kongresszusán dönthetnek majd, ha a javaslat eljut odáig.

Információink szerint egyébként az etikai vizsgálatnak és az összeférhetetlenségi szabály kezdeményezésének nincs köze egymáshoz, ez két egymástól független kezdeményezés.

Ungárt kérdeztük mindkét ügyben, de nem akart a 24.hu-nak adott kommentjén felül válaszolni.