Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor szavaival szembesítette az LMP a tandíjpárti Fideszt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Körülbelül 200 fő jelent meg a Lehet Más a Jövő, az LMP ifjúsági szervezetének tüntetésén, amelyet a Corvinus Egyetem hozzáférhetőségért és a felsőoktatási tandíjak ellen szerveztek.

A tüntetést azt követően hirdették meg, hogy nyilvánosságra került, a Corvinus állami alapítványi kézbe kerül, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium gyakorolja majd a fenntartói jogokat. A tervek szerint 2020-tól nem hirdetnének meg államilag finanszírozott helyeket az egyetemen, noha szó volt egy ösztöndíj program indításáról is. Azóta Palkovics László miniszter elmondta, a teljes felsőoktatást hasonló elveken alakítanák át.

A körülbelül 200 tiltakozó a Corvinus Egyetem Közraktár utcai épületénél gyülekezett, és fáklyákkal vonult át a Fővám tér mellé.

Itt elhangzott egy részlet Orbán Viktor 2008-as beszédéből, melyben többek közt arról beszél, ha az ő idejében lett volna tandíj, akkor nem tudott volna egyetemre járni, és a tandíj a legtöbb fiatal előtt elzárja a felemelkedés lehetőségét.

Tóth Áron, a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja szerint a privatizációval kiszorítják az államilag támogatott magyar hallgatókat, és arra sincs garancia, hogy hozzáértő emberekre bízzák majd az intézményt.

A corvinusos hallgató azt is hangsúlyozta, hogy a hallgatói önkormányzatnak egy szava sem volt az intézkedéshez.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője szerint

a NER „mindent a gazdagoknak” politikája a közoktatás után a felsőoktatást is bevenni készül.

Demeter emlékeztetett rá, hogy a Fidesz még népszavazást is szervezett az ingyenes felsőoktatás mellett, miközben már eddig is több mint százezren szorultak ki a felsőoktatásból.

Utalt arra is, hogy miközben az egyetemek magánosítását népszerűsítik, a legjobb magyarországi magánegyetemet, a CEU-t megpróbálják ellehetetleníteni.

Demeter szerint a

a versenyképesség a felsőoktatás gyarmatosításának jelszava: a kormány a gazdagoknak akarja fenntartani a felsőoktatást, ezen kívül csak alacsonyan képzett embereket akar látni, összeszerelő üzemekben és közmunkában.

Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja azt emelte ki beszédében, hogy a kormány politikájának köszönhetően 2003-ban még 160 ezer diák adta be a felvételijét felsőoktatási intézménybe, 2018-ban  107 ezer. Arról is beszélt, hogy a családok számára nagy kiadás egy gyerek taníttatása, egy diploma ára több millió forint is lehet, az ösztöndíjak kivezetése után diplomásnak már csak születni lehet.

Az LMP a Corvinusra vonatkozóan 5 pontban fogalmazta meg követeléseit a kormánnyal szemben.

  1. minőségi oktatást
  2. az oktatók autonóm módon taníthassanak
  3. az oktatók részesüljenek megfelelő bérezésben
  4. az állami férőhelyeket felváltó ösztöndíjas helyeket objektív módon ítéljék oda
  5. nem politikai, hanem szakmai alapon válasszák az egyetemi kuratóriumok tagjait

A tüntetés végeztével néhány fiatal kért szót, amit végül nem kaptak meg, de így is sikerült megragadniuk a jelenlévők nagy részének figyelmét azzal, hogy megkérdezték, hogyan kell értelmezni azt, hogy Mészáros Lőrinc 5 milliárd forintos részesedést szerzett egy Ungár Péter által tulajdonolt cégben.

Mérce  eseményről készült közvetítése:

(Kiemelt kép: Budapest, 2018. október 9.
Demeter Márta (j3) és Schmuck Erzsébet (j4), LMP-s országgyûlési képviselõk, valamint Pitz Dániel, az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövõ elnöke (b) a Corvinus egyetemért meghirdetett fáklyás felvonuláson az egyetem elõtt 2018. október 9-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi)