Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Felsorolhatatlan, hány beteg életét mentette meg” – kollégája állt ki a kirúgott szívsebész mellett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Andrássy Péter, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Kardiológiai Osztályának vezetője írt Facebook-posztban arról, miért óriási veszteség Székely László menesztése az Országos Kardiológiai Intézetből. Két héttel kirúgása után a sztársebész egyik műtétre váró betege meghalt, miután átszakadt a főverőere. A beteg műtéti előjegyzése Székely elbocsátása után nem történt meg, pedig sürgős beavatkozásra lett volna szüksége.

„Nekünk Székely doktor elsősorban nem a „sztársebész” volt, hanem egy kolléga, akinek a beteg érdeke az első. És mindegy volt számunkra, hogy egy hajléktalanról, egy drogos terhes asszonyról vagy bárki másról van szó, a beteget nézte. Felsorolhatatlan ez az utolsó öt éves együttműködés hány beteg életét menthette meg” – írja Andrássy bejegyzésében.

Mint írja, kisebb-nagyobb megszakításokkal 10 éve áll Székely doktorral valamilyen munkakapcsolatban. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház betegeinek 90 százalékát az Országos Kardiológiai Intézetbe referálták szívsebészi beavatkozásra, ahol Andrássy véleménye szerint „szakmailag és emberileg is korrekt ellátásban részesülnek. Ha nem így lenne, nem tudnám legjobb lelkiismeretem szerint ebbe az intézetbe irányítani osztályunk betegeinek legnagyobb részét műtétre.”

Andrássy szerint, bár Székely menesztése után sokan sajnálkoztak, nyilvánosan mégsem nagyon álltak ki mellette, ő azért döntött mégis emellett, hogy ne kelljen saját maga előtt szégyenkeznie: „Magam miatt írok, hogy akármi is legyen Székely doktor sorsa, ne kelljen magamnak szemrehányást tennem, hogy nem szóltam időben:

én egy tisztességes, a betegek érdekét szem előtt tartó, kitűnően felkészült kollégát ismertem meg benne. Ezt a következtetést nem egy vagy két eset alapján, hanem több száz közös eset után vontam le.”

Kásler Miklós csütörtökön azt nyilatkozta, hogy nem ő rúgatta ki a sebészt. „Nem avatkoztam az ügybe, és amikor értesültem a történtekről, akkor is az országos tiszti főorvost kértem fel a vizsgálat lefolytatására. Számomra minden egyes ember élete a legnagyobb érték, ami létezik, ezért semmiféle olyan tévedést, ténykedést nem tudok elfogadni, ami akár egyetlen páciens életét is veszélyezteti vagy főleg kioltja.” Mindeközben az ellenzék Kásler felelősségre vonását követeli Székely elhunyt betegének ügyében.

Andrássy teljes bejegyzése itt olvasható: