Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emelkedett a várható, munkában töltött évek száma Magyarországon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Eurostat által most közzétett adatok szerint a magyarok átlagosan 33,7 évet töltenek várhatóan munkával. Ez az érték nemcsak az ezelőtti európai statisztikákhoz képest növekedett kicsit, hanem a környező országok közül leginkább növekedett. Erről számolt be a Világgazdaság ma.

Az előzőekhez képest a vizsgálat most is a jelenleg 15 éves magyar állampolgárok esetében nézte meg, várhatóan hány évet kell majd a feltételek kiszámítható alakulása mellett a munkaerőpiacon tölteniük életükben. Az adatok azt mutatják, hogy az előző – 2000-ben 15 éves – generációhoz képest az érték 3 évvel megnövekedett, akkor 39,5 év volt.

A növekedésnek vannak pozitív okai is: ilyen az, hogy a magyarokra kiszámított átlagérték a teljes népességgel számol, így az inaktívakra elosztva jön ki ez a szám, másrészt a számot felfelé tolja az alacsony munkanélküliség és a várható élettartam időközbeni növekedése is.

Igaz azonban az is, hogy mivel Kelet-Közép Európa többi országához hasonlóan Magyarországon is egyre növekszik az inaktívak (főleg a nyugdíjasok) társadalmon belüli aránya, ezért a most 15. évüket betöltők ténylegesen ennél hosszabb ideig kell majd, hogy dolgozzanak a nyugdíjig.

Az Eurostat adatai alapján továbbra is látványosan a nyugat- és kelet-, valamint dél-európai országok közötti, valamint a férfiak és nők közötti különbségek is. A legekevesebb várható munkás évvel, (tehát a legrosszabb pozícióval) az EU-n belül az olasz nők rendelkeznek, náluk ez az érték 26,8 év, a legjobb helyzetben a svéd férfiak várhatják a jövőt, az ő értékük 42,6 év.

15 évesek Várható, munkában töltött évei az EUban, ország szerinti bontásban, 2017. Forrás: Eurostat, Turkstat, 2018

A magyarok – az egyébként enyhén javuló eredményükkel – továbbra is az utolsók között végeztek az EU-s tagállamok körében, nálunk átlagban Görögországban, Olaszországban, Horvátországban, Lengyelországban, Bulgáriában és Belgiumban jöttek ki kisebb értékek.

Az is látványos az eredményekből, hogy a munkahelyeken a nemek közötti egyenlőség továbbra sem került jóval közelebb, szinte sehol. Amíg ugyanis az európai férfiak várható, munkával töltött éveinek száma átlagosan 38 év, addig a nők esetében ez a szám nagyon sokkal, 5 évvel kevesebb.

A tendenciák alól csak két balti ország, Lettország és Litvánia a kivétel.

Egyetlen egy mutatót tekintve, hazánk is élbolyba került, Máltán, nálunk és Litvániában nőtt leginkább az átlagosan várható munkában töltött évek száma.

Címlapkép: Pexel