Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy fejlettebb, mint a szomszédos országoké

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elmúlt hetek nagy sajtóvisszhangot kiváltó eseményeire is reagált egy, a Magyar Időknek adott interjúban Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter. A tárcavezető beszélt az állami és magánegészségügy szétválasztásáról, az Országos Kardiológiai Intézetből elbocsátott szívsebész ügyéről, az egészségügy általános helyzetéről, de szóba került Prőhle Gergely eltávolítása a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatói székéből,valamint egy új Magyarságkutató Intézet felállítása is.

Az egészségüggyel kapcsolatban a miniszter több figyelemreméltó kijelentést is tett: megjegyezte például, hogy az ágazat Magyarországon „fejlettebb a környékbeli országokhoz képest” (az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 2017-es rangosra szerint egyébként ez az állítás nem feltétlenül állja meg a helyét).

Arra a kérdésre, hogy a sürgősségi ellátás rendezéséhez adottak-e a személyi és tárgyi feltételek, kitérő választ adott: szerinte a sürgősségi ellátás elsősorban szervezési kérdés, és a leginkább megoldandó feladat a háziorvosok, a szakrendelők, a kórházak munkájának összehangolása.

Egy fél mondat erejéig pedig kvázi azt is elismerte, hogy a hazai sürgősségi ellátás jelenlegi működése nem ritkán kaotikus állapotokat tükröz: állítása szerint azért kerül a kormány elé a tárca új javaslata, hogy „az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia”.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László ügyével kapcsolatban tagadta, hogy ő személyesen adott volna utasítást az orvos eltávolítására, azt ugyanakkor megjegyezte:

„Az üggyel kapcsolatban fontos kérdés az: lehet-e olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent.”

A magán- és állami egészségügy viszonyáról nem szolgált konkrétumokkal, annyit mondott, hogy az Emmi kidolgozta a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat. „Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani” –tette hozzá.

Prőhle Gergely távozásáról és a Petőfi Irodalmi Múzeumról szűkszavúan annyit mondott, az intézmény vezetésére pályázatot írtak ki, és az lesz a nyertes, akinek a munkáját a szakmai bírálóbizottság a legjobbnak ítéli. Az eset kapcsán emlegetett kultúrharcot ő sem „érzékeli”, de mint mondta, „mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni”.

Kásler arról is említést tett, hogy hamarosan a kormány elé kerül a Magyarságkutató Intézet létrehozásáról szóló javaslat, amellyel „véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredet vitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra”.

(Magyar Idők)