Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb gyanúsítottat fogtak el a brutális bolgár újságíró-gyilkosság kapcsán

Ez a cikk több mint 5 éves.

A dw.com értesülései szerint a német hatóságok elfogtak egy huszonegy éves férfit, aki a DNS-vizsgálatok alapján Viktorija Marinova feltételezett gyilkosa. A férfi valószínűleg vasárnap, a gyilkosság másnapján hagyta el Bulgáriát, hogy Németországban csatlakozzon ott élő anyjához.

Kedden a bolgár hatóságok már letartóztattak egy román állampolgárt mint feltételezett elkövetőt, később azonban bizonyítékok hiányában szabadon engedték.

Viktorija Marinova bolgár oknyomozó újságíró holttestét szombaton találták meg az észak-bulgáriai Rusze városában egy parkban, miután megerőszakolták majd bestiálisan meggyilkolták. Az újságírónő a TVN televíziós csatorna műsorvezetője volt, legfrissebb anyagában a GP-üggyel foglalkozott, aminek keretében rengeteg Európai Uniós forrást sikkasztottak el Bulgáriában.

Évek óta rendszeresen foglalkozott korrupciós, EU-s pénzeket érintő, a kormánypárt számára kényelmetlen ügyekkel, így többen azt gyanítják, emiatt végeztek vele – miközben a kormány és a nyomozó hatóságok szerint természetesen nem lehet kizárni azt sem, hogy személyes indíttatásból vagy pszichés okokból erőszakolták, kínozták majd ölték meg Marinovát.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerda reggel felháborodását fejezte ki a Marinova halála miatt Európából Bulgáriát ért támadások miatt, felemlegetve hogy a most elfogott elkövető a nyomozás jelen állása szerint spontán szexuális támadást hajtott végre az újságíró ellen.

A nyomozás jelen állásában korai biztosat állítani az indítékkal kapcsolatban, mindenesetre

meglepő, és igen csekély valószínűségű véletlennek tűnik, hogy egy szexuális ragadozó és gyakorló pszichopata véletlenül épp egy országos jelentőségű korrupciós ügyben nyomozó oknyomozó újságírót gyilkol meg,

aki az egyetlen olyan bolgár televíziónak dolgozik, mely ilyen jellegű ügyek feltárásával foglalkozik az országban.

Európában és a Balkánon Bulgáriában a legrosszabb a sajtószabadság helyzete, a világranglistán 111-ik az ország.

(via dw.com/mediapool.bg)