Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nemi erőszak elleni küzdelem élharcosai kapták a Nobel-békedíjat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Denis Mukwege kongói sebész nőgyógyász szakorvos és Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivista lettek a Nobel-békedíj 2018-as kitüntetettjei – jelentették be pénteken Oslóban. A jelöltek a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni küzdelmükért kapták meg a díjat – olvasható a bizottság indoklásában.

Mukwege neve – aki megerőszakolt nők ezreit látta el a második kongói háború során – már korábban is többször felmerült a jelöltek között. Az orvos személye úgy hazájában, mint világszerte a szexuális erőszak elleni küzdelem szimbólumává vált.

Nadia Murad 2014 augusztusában az Iszlám Állam fegyvereseinek fogságába esett Irakban, ahol rendszeresen megerőszakolták és megverték. Aktivistaként más hasonló borzalmakon átesett nőkért is kiállt. Az ISIS pusztításának következtében Murad elveszítette az édesanyját, valamint hat testvérét. A 25 éves Muradnál fiatalabb kitüntetettje egyébként csak egyszer volt a Nobel-békedíjnak: a pakisztáni születésű emberjogi aktivista, Malála Júszafzai 17 éves volt, amikor 2014-ben odaítélték neki a díjat. Murad 2016-ban megkapta az Európai Parlament Szaharov-díját, valamint az Európai Bizottság Václav Hável nevét viselő emberi jogi díját is.

„Mindketten a saját biztonságukkal nem törődve, bátran küzdöttek a háborús bűnök ellen és igazságot kerestek az áldozatoknak”

– indokolta a döntést a bizottság.

A kitüntetettek ezzel illusztris társaság tagjai lettek: a korábbi díjazottak között megtaláljuk Martin Luther King, Teréz anya vagy épp Nelson Mandela (akiről nemrég Budapesten közterületet is elneveztek) nevét. Több Nobel-békedíj odaítélését övezte vegyes fogadtatás, ilyen volt például Henry Kissingeré, a Nixon-kormány Watergate-botrány után is hivatalban maradó külügyminiszteréé, de nem volt egységesen pozitív visszhangja a 2009-ben éppen csak hivatalba lépő Barack Obama elnök díjazásának sem, illetve kitüntetése után évekkel, a rohingya népesség ellen elkövetett népirtás kapcsán ellentmondásossá vált Aung San Suu Kyi burmai politikus Nobel-békedíjának megítélése is.

A Nobel-békedíj kitüntetettjei. Fotó: MTI