5,9 milliárd forintot költhet a kormány a Sargentini-ellenes kampányra

A Fidesz a Sargentini-jelentés megszavazása után rögtön kijelentette, nem fogadja el a szavazás eredményét, most szerdán pedig egész napos vita folyt a Parlamentben a jelentéssel kapcsolatban, miután Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter illetve Böröcz László és Nacsa Lőrinc képviselők határozattervezetet nyújtottak be az Országgyűlés elé, mely szerint a Sargentini-jelentés nem szól másról mint a migráció kérdéséről, emiatt ítéli el az országot az EP „bevándorláspárti” többsége (Soros György és zsoldosai).

De amellett, hogy a Parlamentben hosszasan vitáznak elképzelt dolgokról az ország valódi, napról-napra égetőbb problémái helyett, a kormány a tőle megszokott módon több platformon is kiáll a képzeletbeli ellenségei ellen. Maga Orbán Viktor is fel volt készülve a jelentés megszavazására, ezt a jelentés megszavazását megelőző vitán is kijelentette. A legújab kampányfilm valószínűleg már ott lapult a fiókban, amit kerek 6 nappal a jelentés megszvazása után már az arcunkba is nyomtak (és nyomják is még jó ideig).

„Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.”

– írta a Magyar Idők, és még aznap este meg is jelent a Fidesz Facebook-oldalán egy Judith Sargentiniről, Soros Györgyről, és Guy Verhofstadt belga EP-képviselőről összemontázsolt videó azzal az üzenettel, hogy

„Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége el akar hallgattatni minket, mert kerítéssel védjük hazánkat és Európát. Ne engedjünk a zsarolásnak! Védjük meg Magyarországot!”

A kisfilmet nem könnyű elkerülni, ugyanis aki nem néz köztévét vagy kormányközeli kereskedelmi csatornákat, az is szinte biztos, hogy belefut a videómegosztókon. És persze biztos ami biztos, a kormánypárti lapokat is teleszórták a három főellenség fotójával.

És hogy mindezt mennyiért?

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szeptember 12-én, vagyis a  Sargentini-jelentés megszavazásának napján adott megbízást „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” tárgyban.

A szerződés értéke nettó 5,9 milliárd forint, aminek 70 százalékát, nettó 4,13 milliárdot mindenképp kifizetnek, a maradék 1,77 milliárd forint csak opció, tehát nem biztos, hogy felhasználják.

Mivel az ilyen tárgyú szerződések eddig is a kormányzati kampányokat takarták, és ezt a szerződést is a korábbi propagandahadjáratokat levezénylő cégek kapták, az Átlátszó szerint feltételezhető, hogy ez a megállapodás a most futó Sargentini-ellenes kampányra vonatkozik.

Tehát 4 milliárd adóforintunkba már biztosan került az újabb ellenséggenerálás. Ez egy kicsit jobb tendenciát mutat, mint a 2017-es 12 milliárdos Soros-ellenes kampány, de az eddigi tapasztalatok alapján nem valószínű, hogy a Sargentini-ellenes kampány ezzel kifullad majd. És persze azt se felejtsük el, hogy hamarosan érkezik az újabb nemzeti konzultáció, ami önmagában sem olcsó mulatság, és még reklámozni is kell valamiből.

Olvass tovább!