Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még nem zárták el, de már alig csöpög az uniós pénzcsap

Ez a cikk több mint 5 éves.

Érezhetően sokkal bonyolultabbá és nehézkesebbé vált az európai uniós támogatásokhoz való hozzájutás az utóbbi hetekben, hónapokban – erről egy EU-s forrásból megvalósítandó fejlesztés gazdája mesélt a 168 órának. Egy pályázatíró cég tulajdonosa pedig arról számolt be a lapnak, hogy tömegesen indultak ellenőrzések a már megkezdett projektek esetében, erre hivatkozva pedig milliárdok kifizetését állították le.

A portál forrása szerint a bőség esztendői véget értek, és nemcsak a jövőben kifizetendő, hanem a már megítélt támogatások esetében is „razziák” indultak: egyenként nézik át újra a pályázatokat, átvilágítják a benne részt vevő cégeket, próbálnak indokot találni a megítélt összegek csökkentésére vagy arra, hogy akár teljes egészében visszavonhassák a támogatást.

Ahogyan az érintett pályázó is megjegyzi, a választások utáni időszakban volt példa arra, hogy leállt a kifizetési rendszer, de ezzel bizonyos mértékig a piac is számolt.

Annak, ami most történik, szerinte semmi más indoka nincs, mint hogy a kormányzat fél attól, az EU nem fog utalni a különböző korrupciógyanús ügyek miatt.

– teszi hozzá.

A pályázatíró cég tulajdonosa arról is beszélt, van olyan megítélt előleg, amire már fél éve hiába várnak, egy másik esetben pedig jóval kevesebb pénzt utaltak nekik, mint amire számítottak.

A lap rámutat, az uniós támogatás helyzetének gyökeres megváltozására utal több közelmúltbeli kormányzati intézkedés is.

Ilyen volt például az, hogy felére – 50-ről 25 százalékra – csökkentették a közszférán kívüli kedvezményezetteknek kifizethető támogatási előleget. A K+F-projektek esetében 75 százalékról 50 százalékra vágták vissza az előleget. Az állami és önkormányzati nyerteseknél a korábban 100 millió forintban maximált előleg mértékét 50 millió forintra húzták le.

Bár a Pénzügyminisztérium cáfolja, hogy a kormányzat visszavenné az önkormányzatoktól a választások előtt kiutalt uniós támogatásokat, valójában ezen a területen is történt egy látványos szigorítás. Az új szabályok szerint ugyanis a helyhatóságok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése a jövőben csak a Magyar Államkincstárnál vezetett számlákra lehetséges, illetve a korábban a kereskedelmi bankokhoz utalt és még fel nem használt forrásokat szeptember 30-ig vissza kell utalni a település állami számlájára – ha a megítélt támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot, és a fejlesztés még nem fejeződött be.

A Pénzügyminisztérium azért léphetett rá a fékre a fejlesztések területén, mert a kormányzat mintegy 1388 milliárd forintos összegben megelőlegezte a nyertes pályázóknak az EU-tól még be nem érkezett közösségi támogatásokat, ezért soha nem látott mértékűre duzzadt a költségvetés hiánya a 2018-as év első nyolc hónapjában. A szabályok módosításával valószínűleg ezt a nagy különbséget akarja csökkenteni a kormányzat.

Vagyis a jövőben minden bizonnyal nem folytatódik a havonta 150-200 milliárd forintos állami támogatáskifizetés.

168 Óra úgy tudja, hogy a Magyarország számára ez ügyben nyáron megfogalmazott ajánlások ellenőrzésére az Európai Bizottság költségvetési tényfeltáró szakértői csoportot küldött. A delegáció ismét figyelmeztette a magyar kormányt, hogy október 15-ig hajtson végre érdemi változtatásokat a jövő évi költségvetésben.

Az uniós pénzek szabálytalan elköltésének felderítésével kapcsolatban Hadházy Ákos indított aláírásgyűjtő kampányt a múlt héten, amely az Európai Ügyészséghez való csatlakozást szorgalmazza, erről itt és itt írtunk bővebben.

 

(168óra)