Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Juhász Péterék tüntetést szerveznek október 23-ára

Ez a cikk több mint 5 éves.

Új akcióval hallatnak magukról az áprilisi választások után megszűnt Együtt tagjai: Juhász Péter és Baranyi Krisztina szombaton egy Facebook-videóban jelentették be, hogy október 23-án 15 órára tüntetést szerveznek a Szabad sajtó útjára.

„Itt vagyunk így együtt, de nem Együtt”

– így kezdi a videón mondandóját Juhász Péter. Az egykori párt elnöke arról beszél, hogy az Együtt tagjai maradnak továbbra is aktív állampolgárok, akik azelőtt is voltak. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy ma nincs jogállam Magyarországon, ezért pártot létrehozni vagy egy újabb közösséget alapítani nem sok értelme van. „Tanultunk abból, amit a választásokon elértünk” – mondja Juhász

Azt a hitüket azonban nem adják fel, hogy tegyenek a demokráciáért azon az úton, ahogyan éppen erre képesek, ezért szerveznek megmozdulást a nemzeti ünnepre.

Juhász szerint egy valami nem vitatható el tőlük: hogy képesek tömegdemonstrációt szervezni, a tömeg erejét megmutatni, és képesek lehetőséget adni civileknek, aktív embereknek, kisemmizetteknek, elnyomottaknak, hogy a hangjukat hallassák.

Mint mondja, ezért határozták el, hogy „tesznek a pátokra”, és színpadot ácsolnak október 23-ára a Szabad sajtó útjára azoknak a közösségeknek, –ahogy fogalmaznak, „annak a többségnek” –, akik „ma is dolgoznak azért, hogy Magyarország ez Európai Unió tagja maradjon, és hogy Magyarországon demokrácia legyen”.

Baranyi Krisztina azt is hozzáteszi, az eseménnyel egybekötött gyűjtést is fognak szervezni a szabad sajtó megmaradt orgánumainak ezenkívül várják mindazokat akik egyetértenek az Európai Ügyészséghez való csatlakozással, de a tüntetés felkarolja a lakhatás és az otthonápolás témáját is. Mint mondja, azt gondolják, hogy a civileknél van most az erő, így elsősorban őket akarják megszólítani a rendezvénnyel.

Kérdésünkre Juhász Péter megerősítette, hogy semmiféle szervezet alapítását nem tűzték ki a tüntetés céljául. Ezenkívül azt is elmondta, nem tudták, hogy Homonnay Gergely bejelentése nyomán szintén október 23-án szervez tüntetést a Mi vagyunk a többség csoport, de egyeztetni fognak a másik megmozdulás szervezőivel.