Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Együtt tüntetett az ellenzék az európai Magyarországért, a tüntetők a Kossuth térre vonultak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szeptember 12-én, a Sargentini-jelentés elfogadását követően először külön tüntetéseket – de ugyanarra a napra – jelentett be az MSZP-Párbeszéd szövetség és a DK. Végül megállapodtak a pártok, hogy mégis közös tüntetést tartanak vasárnap délután, amit „Álljunk ki az európai hazánkért!” címmel hirdettek meg.

A tüntetés szervezői szerint az esemény célja, hogy megmutassuk „magunknak és a világnak, hogy Magyarország nem Orbán Viktor! Sokkal több annál. Aki az Orbán-kormány gaztetteit támadja, az nem Magyarországot támadja, hanem éppen a magyar emberek érdekeit, jogait védi. Mutassuk meg, jobban szeretjük a hazánkat annál, hogy hagyjuk, hogy Orbán Viktor ország-világ előtt tönkre tegye azt.”

A tüntetésen körülbelül 2000 ember jelent meg, az eseményt stílszerűen az Örömódával kezdték.

Az első felszólaló Mellár Tamás volt, aki az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. „Mindannyian tudjuk és ismerjük a tényeket, mégis úgy látjuk, az ellenzék nem tett semmit azért hogy változzanak a dolgok” – kezdte beszédét Mellár. Szerinte ezért fontos, hogy megfogadjuk Judith Sargentini tanácsát: „fel kell ébrednie a magyra népnek! Nekünk kellene kezünkbe venni a sorsunk irányítását. Önmagában nem elég az Unió biztatása, ha mi nem vesszük a kezünkbe a sorsunk, semmi se fog történni. Ha minden így marad, az nemzeti tragédiába fog torkollni, ezt mutatják a történelmi tapasztalatok.”

Őt Homonnay Gergely követte a színpadon, aki arról beszélt, nem saját testi és lelki egészségét félti, hanem Magyarország jövőjét. „Attól félek, hogy hogyan lesz a generációmnak nyugdíja. Hogy hogyan lesz egészségügyi ellátása azoknak, akiknek nincs pénze a magánegészségügyre. Mi lesz Magyarország jövője?” Homonnay szerint a legnagyobb bűn az az oktatás szisztematikus leépítése, hogy jelenleg egy gyereknek 15 évesen eldől a jövője.

Homonnay bejelentette, hogy a Mi vagyunk a többség október 23-ra szervez tüntetést.

Homonnay után Iványi Gábor tartott beszédet, szerinte a tanulság az, hogy az egység és az egyértelműség a legfontosabb. A másik tanulság, hogy az indulatok helyett érvek kellenekArról is beszélt, hogy az EP nem Magyarországgal szemben mondott véleményt, hanem a kormánnyal szemben.

Iványi szerint a tisztesség melletti elkötelezettség hozta össze a tüntetésen megjelenteket, és a Biblia alapelveit tiszteletben kellene tartani, amit szerinte a kormány nem tesz meg.

A jövevényeket be kellene fogadni, a szegényeket pedig támogatni kellene. A hajléktalanok büntetésére is kitért, ami szerinte szembemegy a Bibliával.

Barabás Richárd követte Iványit, aki szerint a Fidesz arccal a falnak szaladt. Szerinte nagy győzelem ez a mi oldalunknak, de nem a végső győzelem. Barabás szerint nagy csata jön. Az egyik oldalon azok, akik az embert semmibe veszik és a pénzt szolgálják, a bolygót is hajlandóak elpusztítani, autoriterek, a demokráciát is elpusztítják. A másik oldalon azok, akik az életet tisztelik, akik szerint mindenkinek joga van egészséges, teljes élethez.

„Nagyon sokan vagyunk, de nem vagyunk még elegen. Egy idő után ki kell állnunk ellenük. Akkor kézen fogva, együtt kell állnunk. Ezen múlik Magyarország és az EU jövője” – jelentette ki Barabás.

Barabást Karácsony Gergely követte, aki arról beszélt, hogy már ott tartunk, ha valakivel nem értünk egyet, akkor azt rögtön lehazaárulózzuk. „Hagyjuk ezt abba!”

Karácsony büszke az igennel szavazó EP-képviselőkre, mert ők tettek a hazájuk érdekében. Szerinte az lehet a jó hazafi, aki jó ember is, aki hisz az egyetemes értékekben. „A nacionalisták a háborúban hisznek. Mi tudjuk, hogy béke kell, az visz előre. A nacionalisták szerint a vezér szava számít, ettől leszünk egységesek. Mi, európai patrióták a szolidaritásban hiszünk. Ki kell egymásért állnunk, nem hagyhatjuk, hogy embereket lehazaárulózzanak.”

Karácsony szerint meg kell akadályoznunk, hogy Orbán az EU-t is szétverje. Szerinte az EU-nak az emberek Európájának kell lennie, a szociális pillért kell erősíteni, ez a jövő évi választás tétje. „Az európai patrióták szövetségét kell létrehozni” – jelentette ki Karácsony.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a parlamentáris demokrácia ma nem működik Magyarországon, ezért nem lehet pusztán a képviselőktől elvárni a változást. „Ezt csak az utca, a nép, ti tudjátok elérni” – mondta. Az egyiptomi forradalmat és a Milosevic-rendszer megbuktatását hozta fel példának.

Kedd este 5 órára újabb tüntetést jelentett be az Alkotmány utcába „új választásért”. „És tessék úgy készülni, hogy kedden maradni fogunk!” – szólított fel folyamatos utcai jelenlétre a pártelnök.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint „nem ünnepelni jöttünk, hiszen a magyar miniszterelnök szégyent hozott ránk.” Szerinte a Sargentini-jelentés minket, magyar polgárokat véd meg. Kiemelte, hogy az EU-csatlakozáskor 84 százaléknyi szavazó fejezte ki támogatását. Kitért rá, hogy „a fideszes uraknak saját bíróságokat hoznak létre”, valamint „tízmilliós hacukákban járnak pörköltezni a fideszes urak”.

Az oktatás rossz állapotáról is említést tett, szerinte „olyan tudást kellene megszerezni a diákoknak, amit a 21. században is hasznosítani tudnak.” „Azt látjuk, hogy urak gyermekei magánoktatásban részesülnek” illetve „magánkórházakba járnak” „miközben mi rettegünk attól, hogy egyáltalán élve jövünk-e ki onnan.” Szerinte Orbán Európában egy „megbélyegzett populista”, aki nemrég még a terroristák ellen akart harcolni, de most nem csatlakozik az EU ügyészségéhez, ami a terrorizmust derítené fel.

„Nem fogjuk hagyni, hogy Európában újra háború legyen, mert dönteni kell, hogy béke lesz vagy háború!”

Ujhelyi István Tóth Bertalan után kokárdában lépett a színpadra.

„Hazafiak, magyarok, az Orbán-rendszer kiragadta a kezünkből a mi közös kokárdánkat. Így kezdődött, legyen a vég kezdete, hogy visszavesszük a kokárdánkat!”

Ujhelyi szerint az a hazafi, aki hisz az európai értékekben, de nem felejti magyarságát. Felszólította Orbánt, hogy fordítson a politikáján, mert szégyenkezni fognak miatta az unokái. „Orbán álljon le és álljon a magyar nép mellé!”

Ujhelyi beszéde volt az utolsó, utána a Himnusz csendült fel. A rendezvény ezzel hivatalosan véget ért, de a tüntetők egy része megindult a Kossuth tér felé.

A néhány száz fős tömeg útját a Kossuth téren rendőrsorfal állta:

Végül a tüntetőket átengedték a rendőrök, a tervek szerint maradnak a Kossuth téren. Helyszíni tudósítónk szerint hajnali 3-kor kezdi majd kiüríteni a teret a rendőrség.