Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rászorulók kevesebb mint ötödének van esélye önkormányzati lakáshoz jutni ma Budapesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sokkal kevesebb lakás van önkormányzati tulajdonban Budapesten, mint amennyire a város lakosságának szüksége lenne, de még ezek egy jelentős része is üresen áll – többek között ez derül ki az A Város Mindenkié (AVM) csoport által a fővárosi önkormányzatoktól kikért adatokból.

A szervezet a ma délután 15 órakor kezdődő, 8. Lakásmenet – Otthonunk az életünk nevet viselő felvonulás kapcsán  fordult közérdekű adatigényléssel a 23 kerületi és a fővárosi önkormányzathoz, hogy átfogó képet kapjanak a budapesti lakáshelyzetről.

Az AVM az üres lakások számára, állapotára, valamint a lakáskiürítési eljárásokra és beadott lakáspályázatokra vonatkozóan kért információt az illetékes hivataloktól. Mivel nem minden érintett önkormányzat részéről kapták meg a szükséges adatokat, ezért az összesített statisztika minden bizonnyal alábecsül a valós helyzetnek, az összkép azonban így is drámai.

Mint kiderült, a fővárosi lakásállomány összesen 5 százaléka önkormányzati bérlakás – ez magasabb, mint az országos átlag (2 százalék körül), de rendkívül alacsony ahhoz a számhoz képest, amelyre a főváros lakosságának valóban szüksége lenne. Az AVM vonatkozó blogposztjában összehasonlításképpen megjegyzi, hogy  rendszerváltás idején ez az arány Budapesten hozzávetőlegesen 50 százalék volt.

A számok ráadásul arról is tanúskodnak, hogy az önkormányzatok folyamatosan csökkentik a lakásállományukat úgy, hogy már így is ezrek várnak lakásra:

Tavaly legalább 346 önkormányzati lakást adtak el az önkormányzatok Budapesten. Ebből az összesítésből az AVM szerint 4 önkormányzat adata hiányzik, vagyis az eladott lakások száma valószínűleg megközelíti az 500 darabot. A vámon elkótyavetyélt lakásokból nem sok jön vissza a réven: 2017-ben összesen mindössze 31 (!) lakást vásároltak vagy építettek önkormányzatok Budapesten.

A helyzetet tetézi, hogy a kevés önkormányzati lakás jelentős része lakatlan: a kiadott adatok szerint legalább 2500 üresen álló önkormányzati lakás van Budapesten (ezt az összesítést szintén 4 kerület válasza nélkül készített az aVM, vagyis szinte a szám biztosan megközelíti a 3000 darabot). A kiadatlan lakások jelentős része összkomfortos vagy komfortos lakás, kisebb része félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakás.

Az önkormányzati válaszokból az is kiderült, hogy az üres lakások legalább 20 százaléka lakható állapotban van, ami jelen pillanatban is minimum 500 olyan kiadható lakást jelent a fővárosban, amelyekben most nem lakik senki.

Az üres lakások fenntartására ráadásul százmilliók mennek el: a fővárosban az önkormányzatok évente min. 190 millió forintot költenek a lakó nélküli ingatlanok fenntartására (ebből az összesítésből 11 önkormányzat válasza hiányzik, vagyis az AVM szerint ez az összeg akár elérheti a 380 millió forintot is).

2017-ben az önkormányzatok minimum 571 lakáskiürítési eljárást indítottak bérlőik ellen. Ez nem jelenti azt, hogy ennyi háztartást ki is lakoltattak, de ennyien biztosan ki voltak téve a lakásvesztés veszélyének (ebből az összesítésből is hiányzik 3 önkormányzat adata, így a valódi szám ennél minden bizonnyal magasabb).  Mint arról korábban mi is írtunk, országszerte 2018. második negyedévében összesen 1355 esetben került sor kilakoltatásra.

Pedig az önkormányzati lakásra pályázók száma így is magas – főleg az elvileg elérhető lakások számának tükrében: tavaly minimum 6700 háztartás adott be lakáspályázatot vagy lakáskérelmet valamelyik budapesti önkormányzathoz, vagyis ennyien biztosan várnak önkormányzati lakásra (ebben az összesítésben nincs benne 5 önkormányzat válasza, vagyis ez a szám biztosan ennél sokkal magasabb).

Ehhez képest 2017-ben csak minimum 1204 esetben adtak ki az önkormányzatok új bérlőnek lakást pályázati úton vagy azon kívül (ebben 3 kerület adata nincs benne).

Vagyis csak a lakáskérelmet benyújtó emberek biztosan kevesebb, mint 20 százalékának van esélye lakáshoz jutni ma Budapesten.

 

Felháborítanak a tömeges kilakoltatások, az albérletárak, hogy lakni lassan luxus Magyarországon?

Akkor gyere el te is a Város Mindenkié Csoport 8. Lakásmenetére, szeptember 29-én délután 3-kor a Liszt Ferenc térre, és követeljük együtt, hogy végre az emberekért cselekedjenek a politikusok!

 

(A Város Mindenkié)

 

 

 

 

 

 

Címlapkép: A Város Mindenkié csoport tüntetése a hajléktalanság kriminalizációja ellen (2012). Fotó: Csoszó Gabriella