Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új baloldal csak úgy jöhet létre, ha ismeri a múltját

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Mérce nem lesz az új baloldal, nem leszünk párt, vagy mozgalom, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítsük egy tisztességes új baloldal létrejöttét. Ezért rendezzük meg immár harmadik éve a Szabad Október Fesztivált, idén a Gólyával együtt. Ezért is választottuk idén a „Múltunk a jövőnk?” szlogent a fesztivál számára.

Két fronton támadunk. Egyrészt október végéig körülbelül 10 cikket fogunk közölni a fesztivál aprópóján, főként történészektől, amik az 1918 és az 1956-os eseményekre reflektálnak, vagy azok hátterét mutatják be valamilyen szempontból, másrészt közel 20 programot sűrítünk bele 3 hétbe október 8. és 31. között, amelyek arra keresik a választ, mi az, amit továbbvihetünk, vagy érdemes továbbvinnünk a baloldal 20. századi örökségéből.

Nem akarjuk kikerülni azt a kérdést, hogy a 20. századi baloldal öröksége nem csupán pozitív példákból, az igazságosságért való cselekvésből, hanem sajnos rémtettek sorából is áll. De mi most nem erre koncentrálunk. Nem hamut akarunk szórni a fejünkre, idén nem szembenézni akarunk a 20. századi baloldal felelősségével (megteszi ezt helyettünk a propaganda nap mint nap), hanem arra koncentrálunk, hogy mi az, amire érdemes emlékezni, mi az, amiből pozitív példákat tudunk magunkkal vinni.

A Szabad Október Fesztivált végigkíséri majd egy arcképcsarnok, ahol a 20. századi baloldal hőseit szeretnénk bemutatni, ehhez kapcsolódóan több kisebb beszélgetést is tartunk, lesz majd szó a századelő munkásmozgalmának nőtagjairól, és a két világháború közötti munkásirodalomról is. Beszélünk arról, milyen volt a különböző korszakokban a Tanácsköztársaság megítélése, hogyan használta ezt a 133 napot a politikai propaganda a különböző korokban, beszélünk az őszirózsás forradalmat megelőző társadalmi, politikai és gazdasági helyzetről, az egyetlen 1944-es józsefvárosi magyar zsidó ellenállásról, a századelő balos ifjúsági mozgalmáról, a Galilei Körről, a magyar lakhatási küzdelem történetéről, ‘56 legtisztább baloldali forradalmáráról, Angyal Istvánról, a politikai térhasználatról és az emlékezetpolitikai térhasználatról, de lesznek ezenkívül interaktív mozgalmibb programpontjaink is, és a Szabad Október Fesztivál keretében indítja el megújult műsorát a Slejm után Gulyás Márton.

Kattints a programokért, és találkozzunk október 8. és 31. között!

A fesztivált mindenféle állami, alapítványi, vagy céges támogatás nélkül rendezzük meg, csak és kizárólag a ti támogatásotokból, a Mérce és részint a Gólya költségvetésből. Tehát teljesen önerőből rendezzük meg az elmúlt évek egyik legnagyobb emlékezetpolitikai történelmi eseményét, és nem akarjuk, hogy ez legyen az utolsó, vagy bármikor is kisebbet kelljen rendeznünk, ezért azt kérjük, ha tehetitek, gyertek el a rendezvényekre, vegyétek birtokba a fesztivált, és támogassatok minket a helyszínen vagy online.