Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Negyedmilliárdos megbízást kapott Trócsányi ügyvédi irodája a Trócsányit is soraiban tudó kormánytól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Blogján tette közzé azt a szerződést Jávor Benedek, azt az augusztus utolsó napjaiban megkötött szerződést, amelynek értelmében a Miniszterelnökség megbízza Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát, hogy képviselje a kormányt a paksi bővítés ügyében folyó eljárás során.

A Párbeszéd EP-képviselőjének birtokába jutott szerződés szerint a hivatalban lévő igazságügy-miniszter cégének abban az Európai Bíróságon zajló ügyben kellene a magyar kormányt képviselnie, amelyet Ausztria indított a paksi bővítéshez nyújtott magyar állami támogatás jogszerűségét , és az ahhoz adott uniós jóváhagyását kifogásolva.

A Trócsányi László résztulajdonában álló ügyvédi iroda nettó 50 millió forintot kap azért, hogy elemzi az Európai Bíróság egy hasonló ügyben hozott korábbi döntését, ezen felül pedig nettó 120 ezer forintos órabérért képviselik a kormányt a most zajló perben. A szerződés nettó 236 millió forintban rögzítette az így kifizethető megbízási díj maximumát.

Összesen tehát 364 millió forint juthat a tárcavetető cégének a kormány képviseletéért.

A szerződés kiköti, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodának szorosan együtt kell működnie a Trócsányi vezette igazságügyi tárcával. A dokumentum talán legdurvább része az a pont, amelyben a megbízott nyilatkozik arról, hogy nem áll fenn semmilyen összeférhetetlenség a feladat ellátása kapcsán, és ígéretet tesz, hogy jelzi, ha a jövőben ilyen összeférhetetlenség jönne létre.

Jávor Benedek Facebook-oldalán azt írja:

„Trócsányinak távoznia kell, elfogadhatatlan a korrupt összefonódás, nepotizmus, ahogy saját magát hozza helyzetbe s közpénzek bőkezű leosztásánál!”

(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)