Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Századvég kutatói vagy gonoszak vagy buták

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Baloldali Liberális blog hívta fel rá a figyelmet, milyen bravúros, az uralkodó korszellemet érzékletesen bemutató kutatást végzett a Századvég a Sargentini-jelentés megítélése kapcsán.

A „kutatóintézet” 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt személyt kérdezett meg telefonon, ami már önmagában felvet aggályokat az érvényességgel kapcsolatban – hisz ezzel a módszerrel igen nehéz az ország lakosságára nézve hiteles mintát venni, bár amennyiben a kérdéssor elején feltettek demográfiai kérdéseket, nem megoldhatatlan. Ez a probléma azonban eltörpül ahhoz a színvonaltalan, bármely társadalomtudományos iskola első évfolyamában azonnal bukást maga után vonó kérdésfeltevés és az értékelendő állítások megfogalmazása mellett, amin keresztül az adott kérdést „vizsgálták” a „kutatók”.

A kérdés ugyanis így hangzott:

„Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet az alábbi, Soros
jelentésből származó állításokkal?”

Nézzük meg az állításokat, amikkel kapcsolatban a válaszadók kifejezhették véleményüket. Ott van például ez:

„A Sargentini-jelentés elítéli, hogy a magyar hatóságok visszaküldik Szerbiába – mint biztonságos harmadik országba – az illegális határátlépőket.”

vagy ez:

„A Sargentini-jelentés elítéli Magyarországot, mert büntetőjogi eszközökkel is fellép az illegális bevándorlás elősegítőivel szemben.”

Ezen kívül van még három állítás melyek mindegyike a következetesen migránsoknak nevezett menekültekkel kapcsolatos, és hasonlóan sugalmazó és hazug.

Vannak egyrészt azok az apróságok, hogy

Szerbia például nem biztonságos harmadik ország, illetve hogy nyilván nem kritizálja az illegális bevándorlás segítői – vagyis az embercsempészek – elleni fellépést se Sargentini, se már Uniós politikus. A kormány által nyilas-tempóval megbélyegzett civil szervezetek zaklatását annál inkább.

A kormány hazugságait ismerjük. Ami azonban feltűnő, hogy  a kérdés Soros jelentése után az állításokban már Sargentini-jelentésként hivatkoznak arra a bizonyos dokumentumra. Vagyis Soros jelentés.

OK, szóval a Századvég szerint Sargentini egyenlő Soros

a kérdés és az állítások szerint, így az úgynevezett „kutatóintézetnek” egy megkérdőjelezhető módszertannal végrehajtott „vizsgálat” során sikerült már a kérdésben egy méreteset hazudnia – majd konkrét hazugságok társadalmi elfogadottságát vizsgálta azzal, hogy ezer szerencsétlent zaklatott telefonon.

Egyébként a kavarás totál érthető, a Soros elleni kampányra egy rahedli pénzt vertek el eddig – érdemes tehát hozzákötni a Sargentini-jelentést, az emberek be tudják tájolni hogy ezt most utálni kell – ez így praktikus és költséghatékony módszernek tűnik.

Persze lehet, hogy a kérdés és a válaszlehetőségek csupán a véletlen és figyelmetlenség okán lettek ilyen sugalmazók, Soros és Sargentini összekeverésében nem volt semmi rossz vagy hátsó szándék, csak a „kutatóknak” az agyukra ment hogy túl sokat nézték az M1-et. Ez esetben a „kutatóintézet” csupán mérhetetlenül amatőr – ebből fakadóan érthetetlen, miért hivatkozza eredményeit bárki is.

via Baloldali Liberális