Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Index: nem tudják, mit hoz a jövő

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután a héten kiderült, új tulajdonosa van az Index hirdetéseit kezelő és a szatellitportálokat birtokló CEMP-nek Ziegler Gábor kereskedelmi igazgató és Oltyán József KDNP-s tisztviselő, médiavállalkozó személyében, a hír végigsöpört a magyar sajtón és széleskörű elemzések, vad találgatások jelentek meg internet-szerte az oldal jövőjét illetően.

A portál szerkesztősége is kiadott egy közleményt, miszerint továbbra is függetlenek, függetlenségük pedig biztosítva is van egyelőre – ha pedig ez a helyzet változik, a lehető leghangosabban fognak szólni. Ugyanakkor a lap függetlenségének biztosítottságát megkérdőjelezi, hogy az új tulajdonosoknak megvan rá a jogi lehetőségük, hogy kirúgják Bodolai Lászlót, a lapot birtokló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnökét – majd olyan szakembert rakjanak a helyére, aki a NER kiszolgálására alakítaná át a lapot, ahogy az aggasztóan elhülyült Origo esetében is történt.

A CEMP új tulajdonosai immár saját lapjuknak, a Napi.hu-nak adtak interjút, melyben igyekeztek mindenkit megnyugtatni, aki az Index függetlenségéért aggódik – ezt árnyalja kissé az oldal tartalmi vezetőivel készült interjú a Kreatív Online hasábján.

Tóth-Szenesi Attila főszerkesztő és Szabó Zoltán tartalomfejlesztési igazgató arról beszéltek, hogy az Index körül évek óta nagy a bizonytalanság – és tekintve, hogy korábban a Simicskáról szóló rémhírek is valóra váltak, jelenleg joggal hiszik, hogy a NER közelítette meg a lapot.

Felemlegetik, hogy a Spéder Zoltán-féle időszakban – mielőtt a bukott oligarcha eladta volna a lapot a szintén bukott oligarcha Simicskának – volt már olyan időszaka az Indexnek, mikor voltak tabutémák a lapnál. Idáig azonban nem akarnak újfent eljutni, ameddig tudnak, ellen fognak állni a szerkesztőségen kívülről érkező, a tartalmat vagy személyi kérdéseket illető nyomásgyakorlásnak.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben TSZA és SZZ nem látja, milyen jövőt szánnak az Indexnek a CEMP új tulajdonosai és a NER.

Elképzelhetőnek tartják, hogy kormányzati hirdetésekkel hiteltelenítsék el a lapot, vagy megpróbálják őket ‘elneresíteni’ – ez esetben azonban többeket ki kellene rúgni, mások pedig vélhetően maguktól távoznának. Nem tartanak a gyors bedarálástól, viszont a lassú átalakítás veszélyét nem zárják ki.

A fennálló bizonytalan helyzet miatt az Index szerkesztősége el fog indítani egy támogatói kampányt, melynek célja, hogy a bevételekből biztosítani tudják a portál függetlenségét, így adott esetben ki tudják váltani a CEMP által szállított hirdetésekből befolyó összegeket – ahogy Szabó mondta, „hosszú távú stratégiát akarunk kidolgozni, aminek végén prémium tartalmakért, szolgáltatásokért majd pénzt is kérhetünk.”

via Kreatív Online