Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába fizette tartozását, hivatalos értesítés nélkül, 2 órás rendőri akció után lakoltatta ki Máriáékat Ferencváros

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy 29 négyzetméteres, penészes ingatlanból rakja ki a Ferencvárosi Önkormányzat Máriát, élettársát és kiskorú gyerekét. Hivatalos értesítést nem kaptak, csak a rendőrség szólt. Az önkormányzat – amely a lakás tulajdonosa – azt se vette figyelembe, hogy bár Máriának tetemes az adóssága, folyamatosan törleszt. Sőt, most segítséggel a tartozás harmadát, félmillió forintot egyben ki is fizetné, csak ne kerüljön az utcára.

Máriának – részben a volt férjével való különválás, részben pedig a betegsége miatti munkanélkülisége következtében – jelentős lakbértartozása van az önkormányzat felé. A több mint másfél millió forintos tartozásra viszont érvényes részletfizetési szerződése van, és az abban foglalt kötelezettségeknek eleget is tett állítása szerint.

Az önkormányzat mégis elindította vele szemben a lakáskiürítési eljárást, amiről a család még írásbeli értesítést sem kapott, csak múlt vasárnap, szóban tájékoztatta őket egy rendőrjárőr a kilakoltatás időpontjáról.

Frissítés 15:20: Ferencváros önkormányzata viszont mást állít, mint Mária:

„a végrehajtásban érintett ingatlant H. J. és H-né B. M. 2000 októbere és 2008 júliusa között szociális bérlakásként bérelte a Ferencvárosi Önkormányzattól, havi 16.660,- Forint lakásdíjért. A bérleti szerződésüket Ferencváros Önkormányzata 2000 és 2008 között lakásdíj tartozás miatt több alkalommal felmondta.

Határozott idejű szerződésük 2008. július 22-én megszűnt. Hosszabbításra a már akkor fennálló nagy összegű tartozás miatt nem került sor, azóta H-né jogcím nélküli lakáshasználó.

A jelenlegi végrehajtási eljárás – szintén lakásdíj tartozás miatt – 2014-ben indult, mindezzel együtt Ferencváros polgármestere 2016-ban méltányosságot gyakorolt, ekkor a lakáskiürítés elhalasztásra került, és a jogcím nélküli lakáshasználó a lakásban maradhatott. Az elmúlt tizennyolc évben egyébként Ferencváros Önkormányzatától különböző szociális támogatási jogcímeken közel 900.000,- Forintot kapott.

Önkormányzati kezdeményezésre, a helyzet rendezése érdekében, H-né 2016ban a végrehajtóval részletfizetési megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy a fennálló több mint 1.750.000,- Forint tartozását 60 egyenlő részletben megfizeti. A megállapodás ellenére részletfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az eltelt időben tartozása több mint kétmillió Forintra emelkedett. A volt bérlő 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén kiskorú gyermekét az anyai nagyszülőknél elhelyezi. A kiskorú gyermek eközben korábban elköltözött édesapjához került, ahonnan már rendszeresen jár iskolába.”

Molnár Noémi, az Utcajogász képviselője a Mércének elmondta: vitatják az önkormányzat eljárását. A végrehajtók gyakorlata ugyanis az, hogy előre értesítik a kilakoltatandó családot, itt ez azonban nem történt meg, ahogy egyébként egy másik ferencvárosi esetben sem a múlt héten. Illetve szerinte nem szokványos az sem, hogy miközben egyszerre van törlesztési szerződése az önkormányzattal a családnak, aközben elindítják a kilakoltatási eljárást.

Az utcajogász nyilatkozatához pedig hozzávehetjük azt is, a családot elhelyezés nélkül lakoltatják ki, pedig az elhelyezés törvényi kötelessége lenne az önkormányzatnak.

Hiába próbálkozott a lakó és A Város Mindenkié csoport, sajnos nem sikerült elérni, hogy az önkormányzat legalább arra tekintettel felfüggessze a kilakoltatást, hogy a család – rokoni segítséggel, valamint a Hálózat Alapítvány krízistámogatása jóvoltából – félmillió forintot egy összegben tudna törleszteni az adósságból.

Kép: Papp Dóra

Hétfőn ezért a Város Mindenkié körülbelül 50 aktivistája állta el a rendőrség útját (köztük a Mérce több külsős szerzője, akikre nagyon büszkék vagyunk), hogy megakadályozza a kilakoltatást, és ugyanezzel próbálkozott Baranyi Krisztina volt Együttes önkormányzati képviselő is.

Az AVM erőszakmentes aktivistáit csak az erőszak határát súroló dulakodásban sikerült az egyre szaporodó rendőri erőknek eltávolítani a kilakoltatás helyszínéről. Végül a rendőrség több mint 2 órás küzdelem után felszámolta a tiltakozást.

Bár előbb tárgyalt az önkormányzat képviselője, végül megindultak a rendőrök és egyenként pakolták el az aktivistákat az útból, akik közül többen is „Családok éve” feliratú transzparenseket tartottak maguknál.

Kép: Papp Dóra

Végül minden ellenállás ellenére Mária és családja az utcára került. A polgári engedetlenség résztvevőivel szemben a rendőrség nem indított eljárást, mivel ellenük semmilyen jogalapot nem tudott felhozni. Maguk az aktivisták is azt mondták: panaszt fognak tenni a rendőrség durva fellépése ellen.

Mint ismeretes, Ferencváros az elmúlt években leginkább az ingatlanokhoz kapcsolódó korrupciós esetekkel, és a különböző helyi fideszes tisztségviselők családtagjainak juttatott önkormányzati lakásokkal került be a híradásokba.

Kép: Papp Dóra

A Város Mindenkié egyébként már 2018 elején benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek azért, hogy egyetlen gyerekes család se kerüljön az utcára kilakoltatás miatt. A javaslat elfogadására most petíciót indítottak, amely itt található. A csoport 2018. szeptember 29-én szervezi meg a 8. Lakásmenet – Otthonunk az életünk felvonulást, amely szintén a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen tiltakozik.

(nyitókép: Papp Dóra)