Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány a Kossuth tér elé vonult – de meddig marad ott?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap az MSZP-Párbeszéd-DK közös tüntetésén jelentette be Gyurcsány Ferenc (a többi résztvevő számára jól láthatóan váratlanul), hogy pártja kedden délután 5 órakor az Alkotmány utcához vonul új választásokat követelve, és „ott is maradnak”, akár hetekig.

Tegnap a DK elnöke a parlament őszi nyitónapján diktatúráról beszélt, illetve kijelentette:

„Aki Napóleonnak, macskának vagy Magyarországnak képzeli magát, azt tudathasadásosnak hívják” – és mivel szerinte a magyar kormány ilyen, ezért kezeltetnie kéne magát.

Ma pedig az Alkotmány utcában várták a tüntetni vágyókat, a demonstrációhoz azonban egyetlen más ellenzéki párt sem csatlakozott, a DK így a vasárnapi közös (bár nehezen összeszervezett) megmozdulás után egyedül maradt Ellenállás névre keresztelt tüntetéssorozatával.

A demonstráció kezdetén helyszíni tudósítónk szerint kicsit szétszóródva, de körülbelül ötszázan lehettek a résztvevők.

Fotó: Mérce

A tüntetés első felszólalója Nemes Csaba, az Egységes Közlekedési Szakszervezet korábbi elnöke volt, aki a munkavállalók jogainak csorbításáról, a szakszervezetek érdekérvényesítő képességének kiüresítéséről beszélt.

Ezután Dr. Molnár Csaba a DK alelnöke és EP-képviselője állt színpadra, aki szerint Magyarország győzött, és meztelen lett a király (mármint Orbán) a Sargentini-jelentés elfogadásakor.

„Sokszor voltunk az elmúlt 8 évben ezen a téren, sokszor hallottam, hogy elég volt, nem hagyjuk… Aztán hagytuk. Azt hittük, hogy ha egyszer-egyszer megmutatjuk, hogy mi vagyunk többen, a hatalom megérti ezt az üzenetet. Barátaim, ezek csak abból értenek, ha tele van az utca. Csak akkor fognak eltűnni, ha nem tudnak úgy kimenni az utcára, hogy ne velünk találkozzanak” – mondta Molnár.

„Tegye mindenki a dolgát, ne várjanak ránk, ne várjanak másra” – Molnár szerint ha így egyre többen tesznek a rendszer lebontásáért, akkor lehet eredményt elérni. A politikus úgy véli, készülnünk kell a harcra, és arra kérte a résztvevőket, hogy fogadják meg közösen, hogy ez a mostani demonstráció nem egy lesz a sok kifulladó megmozdulásból.

Három pontban összegezte a követeléseiket: távozzon a kormány, legyenek új, tisztességes választási szabályok, és ezek alapján legyen új, tisztességes választás.

„Minél előbb, annál jobb” – jegyezte meg.

Ezután kissé (~nagyon) abszurd jelenet következett: a színpad mellett hordókat helyeztek el a szervezők, Orbán Viktor képmásával az oldalukon, ezt lehetett ütni, hogy „üzenjünk a kormánynak”. És miközben lelkes résztvevők püfölték a miniszterelnök fotóját, a tömegben valaki bekiabált: „Üssed erősebben!”.

Ezután viszont Gyurcsány Ferenc emelkedett szólásra nagy „Hajrá Feri” skandálás közepette, kezdésként pedig újfent diktatúraként jellemezte a magyar közállapotokat.

„És én nem akarok diktatúrában élni” – közölte rögvest álláspontját.

Sokan jól érezték magukat a 70-es, 80-as évek langymelegében, mondta Gyurcsány, aki szerint mivel jóformán ajándékba kaptuk a szabadságot a rendszerváltás idején, ezért nem égett bele a szívünkbe a küzdelem, hogy a demokráciáért meg kell küzdeni.

A DK elnöke úgy látja,

„most kell megküzdeni azért, amiért nem küzdöttünk meg 30 évvel ezelőtt.”

Nem maradt más hátra, mint egyszerre politizálni a parlamentben és kint lenni az utcán, közölte Gyurcsány. De azt hozzátette (ami az MTV-székház ostromának 12. évfordulóján meglehetősen üdvös): az utca maradjon nyugodt és méltóságos.

„Hogy meddig maradunk az utcán, az önökön múlik. Az ország sorsa az önök kezében van, éljenek ezzel a kötelességgel és felelősséggel” – mutatott rá Gyurcsány a tüntetés résztvevőire, de jelezte, ő holnap is itt lesz, és holnapután is.

Gyurcsány is megerősítette, hogy terveik közt szerepel egy új választási törvény kicsikarása, és ez alapján egy új választás levezénylése.

„Ennyire embertelen kormánya ennek az országnak még sohasem volt ”– mondta Gyurcsány, „Mondjon le” – válaszolta a tömeg.

A kissé hosszúra nyúlt beszéd és a Himnusz eléneklése után arra kérték a résztvevőket, hogy maradjanak, ne menjenek haza, illetve hogy holnap ugyanekkor, délután 5-kor is jöjjenek ki(?), és „folytassuk az ellenállást”. Ezek után folytatódott a hordók püfölése, az európaiság jegyében.

A címben feltett kérdésünkre (ti. meddig marad Gyurcsány a Kossuth tér sarkán), a párttól azt az információt kaptuk: addig maradnak, amíg ember van ott, és „holnap 5-től újra itt”. A tüntetés lezárása után negyed órával egyébként még körülbelül 50-100 ember maradt a helyszínen.

Közvetítésünk a demonstrációról itt nézhető meg: