Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánypárti média hazugságai ellen tüntetett Márki-Zay Péter

Ez a cikk több mint 5 éves.

1000-1500 hódmezővásárhelyi demonstrált hétfő este Márki-Zay Péter polgármester és Szabó Ferenc helyi vállalkozó mellett, miután a Fidesz támogató, helyi Promenád.hu. A Lázár régi média-segédje, Égető Gyula által alapított, most más prominens helyi kormánypárti támogatók által vitt portál „rejtőzködő milliomosoknak” nevezte nemrégi cikkében a Márki-Zayt a katolikus közösségből ismerő, és kezdettől támogató Szabó fivéreket, óriási, rejtett vagyon birtokosának beállítva őket, akik Márki mögött állnak.

A vádakat az érintettek és Márki-Zay is részletesen cáfolták, majd a polgármester Facebookon meghirdette az „Én is Szabó vagyok!” kampányt, profilképe lecserélésével.

A lejárató kampány mellett a tüntetés másik témája az a sajtótámadás volt, amelyet a helyi roma önkormányzat vezetői ellen indított a promenád: olyan „exkluzív rokkantparkoló” használatával vádolták meg az egyik vezetőt, amit még maga Lázár János adományozott neki. A helyi cigányság szélesebb rétegeit felháborította Vágó János és mások helyi, romaellenes megnyilvánulásait is.

A rendezvény főszervezője, Szabó László úgy nyitotta meg a demonstrációt, hogy emlékeztetett, 2018 elején Márki-Zay Péter polgármesteri kampánya „a szeretet és a tolerancia” jegyében indult meg, és azok gyűltek most össze a vásárhelyi Városháza előtt tüntetni, akik „még mindig ki mernek jönni, hogy ezeket az értékeket vállalják.”

Őt a mikrofon előtt Fehér István a helyi hátrányos helyzetűek egyesületének elnöke követte, aki egyértelműen elítélte a helyi, fideszes Cseri Tamás képviselő azon megnyilvánulásait mely szerint „cigányok nem költözhetnek” a belvárosba.

Emlékeztette Cseri Tamás helyi fideszes városatyát, ő maga is „nagyon sokat köszönhet a cigányságnak” ugyanúgy, ahogyan Lázár János is, hiszen Fehér szerint ha annak idején „a cigányság nem voksol rá”, aligha fut be politikai karriert.

„És mit kapott cserébe Lázártól a cigányság? Szegregált lakótelepet!”

Arra hívta fel a vásárhelyi romákat, ne legyenek többé a politika bábjai, megvásárolható szavazatok, hanem „álljanak ki magukért.”

Fehér István egyértelműen Márki-Zay Pétert tartotta beszédében az egyetlennek, aki a város szegényeivel is törődik. Aláhúzta, hogy ezek között a szegényebb sorsú családok között a jelenlegi polgármester „származásra való tekintet” nélkül segít.

Kiemelte azt is, a helyi romák nem munkakerülők, de a rendszerváltás óta egyre fogyott a helységben a munkahelyek száma

„A cigány is dolgozik csak tisztességes munkáért tisztességes bér kell neki is!”

Mondta, hozzátéve, a független polgármestert támogatja, amennyiben ígéreteit meg is fogja valósítani, mert az ő programja javíthat a helyzeten.

A bevezető beszédek után a helyi érdekű, Promenad.hu portál szerkesztősége elég vonultak a demonstrálók, ez az online hírportál rendszeresen támadja Márki-Zay Pétert, és szerkesztőin, vezetőin keresztül is erősen kapcsolódik a helyi Fideszhez.

Márki-Zay először útközben megállva a Lázár utca sarkán megismételte április, budapesti beszédének fordulatán, amely szerint

„Harcolni fogunk!” – mondta polgármester, majd mindenkit a kormánypárti média szerkesztőségéhez hívott .

Mátrai Attila volt újságíró és a helyi roma nemzetiségi önkormányzat vezetője egy másik fideszes városatyát, Vágó János képviselőt egy másik romaellenes megnyilvánulását ítélte el, rasszistának is nevezte őt, Vágó azzal riogatta a hódmezővásárhelyieket, hogy „cigány családok költöznek a belvárosba.”

Mátrai megkérdezte, „mégis mekkora baj lenne ha valóban így lenne? Ezzel aláírták hogy cigányok csak a szegregált területeken élhetnek a városban!”

Mátrai sérelmezte hogy a helyi média egyoldalúan mutatott be közte és Cseri Tamás között egy incidenst, ahol csak az ő inzultusait közölték, de nem számoltak be a sértés előzményeiről sem.

Kimondta: Vágó megnyilvánulásával mind képviselőnek, mind pedig pedagógusnak ”méltalannak tartja.„

Márki-Zay: Eljött a kiállás órája

”Büszke vagyok Hódmezővásárhelyre, ahol ilyen sokan kiállunk egymásért.„ – kezdte beszédét Márki-Zay Péter. Elmondta, kampánya és megválasztása óta rengeteg embert ért sajtótámadás, és mint ahogyan az ország más részeiben itt is elkezdték fenyegetni az embereket állásukkal, egzisztenciájukka, elővették családtagjaikat is a ”pártállam emberei.„

”Az elmúlt héten sor került a Szabókra.„

– tette hozzá. Majd megemlítette, a Promenád nemrégen ”oknyomozó riport-sorozatba„ kezdett, amelynek első áldozata a korrupcióval vádolt Szabó Márton, János és Ferenc lett.

”24 éve ismerem Szabó Ferencet, sokszor segített nekem kampányom és munkám során, ezzel most bajba sodortam.„ – mondta Márki-Zay, és kiemelte, ugyan sokat köszönhet az ellenzéki pártoknak, mégis a ”katolikus egyház„ segített neki a legtöbbet.

Megpróbáltak engem kommunistának, Károlyi Mihálynak, jobbikosnak és fasisztának is beállítani. Az igazság pedig az, hogy katolikus vagyok, aki kiáll a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az EU mellett.„

Zárta le a nézeteiről a fideszes médiában folyó intenzív vitát Márki-Zay.

”Hálás vagyok Lázár Jánosnak, hogy ilyen ostoba gyűlöletkampánnyal állított mellém ennyi helyi embert.„ – mondta a polgármester.

A beszéd további részében támogatásáról biztosította a helyi cigány közösséget a kormánypárti támadások ellen, és kiemelte, nem szabad felülni egyes helyi elemek rasszista lejáratókampányának és hazugságának.

”Ma Magyarországon rosszabb a helyzet, mint a Bach-korszakban, körülbelül ugyanolyan a helyzet, mint a kommunista diktatúrában, számosan vesztik el megtorlásként az állásukat, családjuk zaklatásnak van kitéve. […] Nem ilyen országban szeretnék élni!„ – tette hozzá.

Majd Márki azzal zárt, ”új rendszerváltás kell„ ma este pedig

”Mindannyian Szabók vagyunk.„

A tüntetésre több százan lámpákkal, öngyújtókkal készültek, elhangzott József Attila Hazám című költeménye és Petőfi Sándor Föltámadott a tenger… című verse is, a már Márki és támogatói jelszavává vált utolsó sorral:

Azért a víz az úr!