Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elvesztette Tiszavasvárit a Jobbik, a Fidesz-KDNP jelöltje győzött

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz-KDNP színeiben induló Szőke Zoltán és a függetlenként, de jobbikos támogatással induló jegyző, Badics Ildikó között dőlt el Tiszavasváriban a választás. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban azért volt szükség időközi polgármester-választás kiírására, mert az országgyűlési választásokon a város korábbi vezetője, Fülöp Erik parlamenti mandátumot szerzett, így lemondott posztjáról.

A végeredményre meglehetősen sokáig kellett várni, a 10. választókörzetben ugyanis nagyon elhúzódott a szavazatok számlálása. Az 1-9. körzetek összesítésekor a Tiszavasvári TV közvetítése alapján Badics Ildikó ha szorosan (198 szavazattal) is, de vezetett Szőke előtt.

A 10. körzetben egyébként 2014-ben kikapott a jobbikos Fülöp Erik, méghozzá jelentősen, több mint kétszer annyi szavazatot kapott a független Dr. Hosszú József, mint a későbbi polgármester.

Most viszont a jobbikos támogatással, függetlenként induló Badics Ildikó korábbi előnye szállt el a körzetben, 86 szavazatot szerzett mindösszesen, míg Szőke 505 voksot gyűjtött be.

Így egy erős hajrával Tiszavasvári polgármestere a Fidesz-KDNP jelöltje, Szőke Zoltán lett.

Így alakultak a voksok:

  • Munkácsi Mihály – 361
  • Nácsáné Dr. Kalán Eszter – 179
  • Szőke Zoltán – 1897
  • Badics Ildikó – 1676
  • Rozgonyi Attila – 433

A részvétel valamivel alacsonyabb volt, mint 2014-ben, amikor a jobbikos Fülöp Erik nyerte meg a választást. Akkor 4 994-en voksoltak érvényesen, ma viszont a 9.875 szavazásra jogosult közül mindössze 4.546-an adtak le érvényes szavazatot.

Szőke Zoltán így szavazott. (Forrás: Szőke Zoltán/Facebook)

Érdekesség, hogy Szőke Zoltán a Facebookra már jócskán a végleges eredmények kihirdetése előtt kiposztolta ezt a képet:

Valamivel később, de még mindig a hivatalos eredmények előtt Badics Ildikó is elismerte a vereségét:

A választás napja amúgy meglehetősen feszülten telt, az Alfahír szerint szervezett autóztatás folyt, amiről videófelvétel is készült, emiatt viszont az újságírókat a helyi lakosok fenyegették. Szőke Zoltán viszont saját Facebook-oldalán cáfolta, hogy szervezetten autóztatták volna a lakosokat a szavazás helyszínére.

Badics Ildikó pedig azt nyilatkozta a Szabolcsi Híreknek, hogy vasárnap reggelre a helyi postaládákba egy őt lejárató levelet dobtak ismeretlenek. Badics a helyi választási bizottságnál kifogást tett, amit szóban elutasítottak, így az írásbeli indoklásra vár. A levelet állítása szerint egy nyugdíjas pedagógus írta.

Arról, hogy mi volt a Tiszavasváriban ma tartott választás tétje, itt írtunk bővebben.