Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Békés megyei közgyűlés elítélte a Sargentini-jelentést

Ez a cikk több mint 5 éves.

Persze nem az ott lakók döntöttek így, sőt ők valószínűleg nem is tudnak a döntésről. A Békés megyei közgyűlés kormánypárti többsége döntött így. Persze nagyon unatkozhatnak a képviselők, mivel 2010 után lényegében minden jogkört elvont a Fidesz a megyei közgyűlésektől, így csak pénzkifizető-helyként tartják meg azokat.

Simon István Tamás (Fidesz-KDNP), Fidesz-frakcióvezető nyújtotta be azt a határozati javaslatot a BEOL tudósítása szerint (amelyet a 168 óra szemlézett), amely elítéli a magyar választópolgárok által is megválasztott Európai Parlament döntését. Már ez érdekes helyzetet teremt, hiszen mind az Európai Parlament megválasztásánál, mind a Békés megyei közgyűlés megválasztásánál szavazhattak a magyar választok.

Az előterjesztő az alábbi magyarázatot fűzte a javaslathoz:

„a magyar emberek a harmadik választáson döntöttek arról, hogy az ellenzéki pártok által felvetetett kérdéseket alaptalannak találják. És miután helyben csatát vesztettek, nyugati elvbarátaikkal támadják Magyarországot.

Kettős mércét alkalmaznak hazánkkal szemben. Azok, akik 2006-ban szó nélkül nézték, hogy a gyülekezési jogukat törvényesen gyakorlókkal szemben az államhatalom megengedhetetlen erőszakot alkalmaz, most az alapjogok érvényesüléséért aggódnak”.

Mondjuk persze ez így több okból se fedi a valóságot. Egyrészt a választópolgárok nem a Sargentini-jelentésről és annak megállapításairól szavaztak, hanem arról, ki kormányozza tovább Magyarországot és ki képviselje őket a Parlamentben. Másrészt nem tűnik jó érvnek a Sargentini-jelentés kapcsán, hogy a mostani jogsértések azért nem problémásak, mert 2006-ban is voltak jogsértések, meg hát a kettőnek nincs is köze egymáshoz, harmadrészt pedig például az a Jávor Benedek, aki EP képviselőként most megszavazta a javaslatot, 2006-ban annak a Védegyletnek volt az egyik vezetője, aki felszólalt a rendőri túlkapások ellen.

De vissza a Békés megyei közgyűlésre, ahol sajnos arról nem esett szó, hogy a fideszes képviselők mit gondolnak a jelentésben is szereplő Orbán Viktor vejét érintő korrupciós ügyekről, ehelyett az ellenzéki képviselők gombnyomása nélkül, a fideszes többség elfogadta a határozatot és lemondásra szólította fel a jelentést támogató magyar képviselőket.

A közgyűlésen egyébként napirendi pont volt még a megyei utak állapota. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatai szerint a Békés megyei közutak 70 százalékának burkolata nem megfelelő vagy rossz, 15 százalék jó és megfelelő, valamint 15 százalék tűrhető állapotban van.

A beszámoló szerint tavaly egyetlen kilométernyi közutat sem újítottak fel a megyében.

Ellenben ebben az évben európai uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 3,5 milliárd forintból mintegy 25 kilométert, hazai forrásból 3,35 milliárd forintért pedig 30 kilométert tettek, tesznek rendbe.

Címlapkép: Békés megyei kátyúban úsznak a kacsák