Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz megint bebizonyította, hogy valójában nem érdekli a nők elleni erőszak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ujhelyi István hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán az anomáliára.

Az EP-képviselő számolt be arról, hogy a strasbourgi plenáris ülésen, az e heti szavazáson a fideszes képviselők nem támogatták a munkahelyen, nyilvános térben, illetve a politikai életben elkövetett megfélemlítés és szexuális zaklatás elleni javaslatot, hanem inkább tartózkodtak a dokumentum elfogadásakor. Ujhelyi külön kiemelte, hogy

„még az a Járóka Lívia sem támogatta a jelentést, aki ugyanezt a javaslatot a szakbizottságban egyébként korábban még megszavazta.”

Érdekes, hogy amikor a múlt héten egy menekültként befogadott férfi szexuális erőszakot követett el, a rendőrség nyomozócsoportot hozott létre, nyomravezetői díjat ajánlott fel, Bakondi György pedig rögvest migránserőszakról kezdett beszélni – vagyis a nők elleni erőszakot sikerült újra csak a gyűlölet- és félelemkeltő migránskeretbe préselni.

Miközben tudjuk, hogy a nőket érő erőszak elkövetői az esetek túlnyomó többségében partnerek vagy volt partnerek, hogy csak egy nyomasztó statisztikai adatot emeljünk ki a rengetegből:

Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.

Valóban lenne tehát érdemi jelentősége annak, ha a magyar kormány végre komolyan foglalkozna a problémával. Csakhogy sajnálatos módon azt látjuk, hogy amikor a nők elleni erőszakkal szembeni érdemi fellépésekre lenne lehetőség, akkor rendre visszavonulnak és hárítanak  – ahogy például az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról szót sem ejtenek, az úszóbotrányok idején nem volt semmilyen határozott kormányzati kiállás, a #metoo-botrány hazai kirobbanása idején sem érezték fontosnak, hogy akár törvényi szabályozással, akár az érdekvédelem erősítésével, vagy akár csak egy gesztusértékű nyilatkozattal az áldozatok mellé álljanak.

A strasbourgi plenáris ülésen leszavazott javaslat is csak egy újabb láncszem ebben a sorban.

Ami meglehetősen szégyenletes bizonyítványt állít ki a magyar kormányról, amely legfeljebb akkor mutat hajlandóságot a nők elleni erőszak elítélésére, ha közben migránsokra mutogathat.

Nota bene az EP-képviselők a javaslatot elfogadták, érdemi többséggel.