Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar egyházi vezetők támogatják Ferenc pápát a szexuális erőszak elleni fellépésben és új egyházi kultúra létrehozásában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ferenc pápa augusztus végén a  Családok Világtalálkozóján, Dublinban járt, ahol többek olyan férfiakkal és nőkkel találkozott, akikkel szemben az elmúlt évtizedekben ír egyházi tisztségviselők követtek el szexuális, és más formájú erőszakot. Ferenc pápa az áldozatottak való találkozás után bocsánatot kért a „hatalmi, lelkiismereti és szexuális visszaélésekért”, valamint azért, amiért egyházi intézmények rettenetes körülmények közt kényszerítettek kétkezi munkára gyerekeket. (A bocsánatkérés teljes szövegét a Szemlélek katolikus blog közölte.)

A pápa dublini beszédére válaszképpen magyar egyházi vezetők tettek nyilatkozatot, amelyben támogatásukról biztosítják Ferenc pápát abban, hogy új egyházi kultúrát valósítson meg.

A szemlélek blog Varga László kaposvári megyéspüspök, Bíró László tábori püspök, Beer Miklós váci megyéspüspök és Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát egyetértésével közölte a nyilatkozatot.

Támogatjuk Ferenc pápa egyházfői szolgálatát, amellyel előmozdítja az egyház megújulását, a visszaélések megszüntetését, a sebek begyógyítását.

Köszönjük, hogy világos útmutatásával meghívott bennünket egy új egyházi kultúra kialakítására, amely által még jobban odafigyelhetünk egymásra, egy családként hordozhatjuk, segíthetjük testvéreinket!

Hálásak vagyunk azért, hogy a nyilvánosság előtti bocsánatkérésével példát adott számunkra alázatból, együttérzésből, emberségből.

Az írországi szexuális abúzusok az Egyesült Államok-beli visszaélésekhez hasonló port vertek fel a ’80-as évektől. Ekkor kezdett felszínre kerülni, hogy elsősorban egy egyházi fenntartású gyermekintézményen keresztül papok évtizedeken keresztül éltek vissza hatalmukkal: egy kormányjelentés szerint több száz pap követhetett el szexuális bűncselekményt több ezer gyerekkel szemben. A botrány nagyban hozzájárult Írország szekularizálásához, noha ahhoz több évtizednek kellett eltelnie, hogy az egyház – először Benedek pápa személyében – elismerje a bűnöket és bocsánatot kérjen az áldozatoktól. Ferenc pápa dublini beszédében a bocsánatkérés és a szembesülés halogatásáért is bocsánatot kért.

A Katolikus Egyház kereteiben elkövetett szexuális visszaélés jelensége nem a múlté: az Egyesült Államokban talán minden korábbinál nagyobb pedofil-botrány van éppen kialakulóban.

(Szemlélek blog, 444)