Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Obama visszatért és szembeszáll Trumppal

Ez a cikk több mint 5 éves.

Magyar idő szerint péntek este mondott beszédet Barack Obama volt amerikai elnök Urbana-Champaignban, Illinoisban az állami egyetemen. Obama ezzel a beszédével beszállt a félidős a kongresszus és a szenátus összetételéről döntő választási kampányba.


Obama beszédének egyik legfontosabb pontja az volt, amelyben Trump politikáját elemezte. Szerinte a jelenlegi elnök a hatalmát azoknak a félelmére építi, akik nem tudnak mit kezdeni a folyamatosan változó világgal. Obama szerint Trump nem az ok, hanem a következmény. Szerinte nem Trumppal kezdődött ez a politika, és mindkét amerikai nagy párt a Demokraták és a Republikánusok is használják az emberek dühét és félelmét a politikai csatákban. De dicsérte azokat a Republikánus vezetőket, akik most is ellen tudnak állni Trump hatalmának.

Obama szerint rendkívüli és veszélyes időket élünk, de szerinte az amerikaiaknak van lehetőségük, hogy 2 hónap múlva a félidős választásokon visszaszerezzék maguknak a politikát.

Szerinte a demokratákra a legnagyobb veszélyt, nem a republikánusok, nem az orosz hackerek, vagy nem a Koch fivérek, hanem a közöny. A cinizmus, hogy az emberek elfordulnak a politikától.

Obama beszélt arról is, hogy Amerikának már ennél sokkal sötétebb időkkel is szembe kellett néznie, de minden generáció tovább és tovább lendítette Amerikát. De egyetlen egy generáció se ült várva, hogy megoldódjanak a problémák, hanem mindegyik generáció tett azért, hogy amerikai egy jobb hely legyen.

A volt elnök mostani beszéde a CNN-nek és a Washington Postnak nyilatkozó források szerint egy intenzív választási kampány nyitánya lesz. Obamát már korábban kérlelték demokrata vezetők, hogy szálljon be a félidős választási kampányba. De a visszatérésnek oka az is, hogy a Republikánusok és maga Trump is előszeretettel használja Obamát mint létező politikai aktort ellenfeleként, hogy aktivizálják a republikánus szavazókat. Obama neve főleg olyan államokban kerül elő, ahol a volt elnök korábban sem volt népszerű. Pont ezért a demokraták Obamát olyan államokban vetnék be a demokrata törzsbázis aktivizálására ahol, ugyancsak szoros a küzdelem, ellenben Obama nevével nem csupán a demokrata törzsszavazókat, hanem e a bizonytalanokat is lehet mozgósítani. Nem mellesleg pedig a volt elnök a Demokrata pénzgyűjtési kampányban is segíteni fogja pártját.

Obamáék szorosan együtt fognak működni, a volt elnök régi barátja, a korábbi főügyész Eric Holder által alapított National Democratic Redistricting Committee nevű szervezetben, amely több demokrata kampányt is támogat az idei választásokon. Obama először szeptember 13-án az ohioi demokrata kormányzójelölt, Richard Cordray választási kampányában jelenik majd meg, a későbbi kampány programját pedig ezután jelentik be.

Mindeközben pedig a volt First Lady Michelle Obama egy When We All Vote nevű szervezetet segít a kampányban, amely hírességek (többek között Tom Hanks , Faith Hill és  Tim McGraw) részvételével akarja aktivizálni a szavazókat a félidős választásokon.

A választás tétje pedig nagy, ugyanis ha a demokratáknak sikerül a képviselőházban többségbe kerülnie, az nagyban beszűkítene a Trump kabinet mozgásterét. Erre meg is van az esély. A Fivethirtyeight elemzése szerint ma 76% az esélye annak, hogy a Demokraták fogják 2 hónap múlva a ház többségét birtokolni. A szenátusnál viszont nem ilyen egyszerű a helyzet, ahhoz, hogy a demokraták többségbe kerüljenek, hagyományosan republikánus szenátusi helyeket is el kéne hódítaniuk, amelyre most kevés az esély.

Forrás: CNN, Washington Post