Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TGM: Nyilatkozat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Legutóbbi Mércecikkemben a következő helytelen mondat olvasható:

„Látom, kilóra vásárolják föl az elbizonytalanodó független baloldalról […] az ifjú erőket”

– mármint az Azonnali vásárolná fel őket állítólag. Bár nem örülök annak, hogy kitűnő baloldali emberek alkalmazottai vagy rendszeres munkatársai a szerintem meglehetősen kétes Azonnali portálnak, a „kilóra fölvásárolni” szintagma sértő volt és igaztalan, elnézést kérek. Az illetők döntését tévesnek tartom, viszont semmi okom nem volt rá, hogy föltételezzem: lekenyerezték őket.

Sajnálom, hogy meggondolatlanul ezt írtam.

Ez alkalommal nem fogok ilyen hibát elkövetni. Az Orbán-csoport által visszaszerzett Hír TV-ben – ahonnan tömegesen hajigálták ki a nem rendszerhű munkatársakat, föllépőket – újabban ellenzéki személyiségek is föllépnek: Herényi Károly volt MDF-es, Kukorelly Endre volt LMP-s képviselő (költő, író), Vágó Gábor volt LMP-s képviselő (és aktív LMP-s aktivista) a szokásos szélsőjobboldali személyzet mellett. Érdekes módon éppen az Azonnali
vonta emiatt kérdőre Vágó Gábort itt.

Az interjúban Vágó azt mondja, hogy vitatkozni kell a jobboldallal, és közben a következő történelmi jelentőségű mondatot ejti el:

„Szellemi kihívásnak nem utolsó Marx, de aktualitása inkább a »Szabadfogás«-nak van.”

Pöpec.

Alig hinném, hogy általánosságban helytelen lenne jobboldali, akár szélsőjobboldali helyeken nyilatkozni, beszélni, interjút adni – bár azért a rendszeres, fizetett közreműködés talán határeset – , de a Hír TV-ből elbocsátottakkal, az onnan kitiltottakkal, Kálmán Olgával és a többiekkel szemben ez kétségtelenül nem együttérző, nem szolidáris magatartás, különösen a gyászév letelte előtt. (Vágó Gábor a mostani műsora betiltott elődének utalja át a honoráriumát…)

De nem gondolom, hogy ezeket az ellenzéki kitűnőségeket „fölvásárolták” volna, pláne „kilóra”.

Szerintem tévedés volt beülni Orbán egyik tévéjébe ilyen előzmények után. De mint látják, én is szoktam tévedni.

Nem könnyű dolgok ezek.