Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump Legfelsőbb Bírósági jelöltje nem volt hajlandó kezet fogni egy iskolai lövöldözés áldozatának apjával

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden tartották Brett Kavanaugh, Donald Trump Legfelsőbb Bírósági jelöltjének első meghallgatását a Szenátus előtt. A meghallgatás kifejezetten viharosan alakult, kezdve a demokrata szenátorok dühös felszólalásaitól a Nők Menete mozgalom tagjainak tiltakozásán keresztül Kavanaugh azon döbbenetes döntéséig, amikor hátat fordított a floridai iskolai lövöldözés egyik áldozatának édesapjának, aki kezet akart vele fogni.

Fotó: Brett Kavanaugh és Fred Guttenberg. / Twitter

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának jelenleg nyolc tagja van, miután a kilencedik tag, Anthony Kennedy felmondott. A tagok kinevezése alapvetően egy életre szól, az új bírákat az elnök nevezi ki, majd a Szenátus szavaz alkalmasságukról. Brett Kavanaugh Kennedy helyére jönne, amennyiben a Szenátus megszavazza – és mivel a Szenátusban jelenleg republikánus többség van, Trump jelöltjének kinevezése szinte teljesen biztos.

Azon túl, hogy a fegyvertartás szigorítását ellenző Kavanaugh dolgozó-, szakszervezet- és bevándorlóellenes nézeteket vall, a legtöbb aggodalmat az abortusszal kapcsolatos nézetei váltják ki. Nem véletlen, hogy a meghallgatásán megjelenő demonstrálók egy része Margaret Atwood regényéből, A szolgálólány meséjéből ismert vörös ruhába voltak öltözve.

Kavanaugh beválasztása a legfőbb amerikai bírói szervbe azt jelentené, hogy többségbe kerülnének a jobboldali bírák a szervezetben, tehát veszélybe kerülhetnének olyan szabályozások, mint az abortusz legalitását biztosító Roe v. Wade törvénykezés.

Bernie Sanders a Twitterén közzétett egy videót, melyben kifejti, miért különösen veszélyes a jelen pillanatban egy olyan legfelsőbb bíró megválasztása, mint Kavanaugh. Sanders szerint Kavanaugh már bizonyította, hogy mélyen hisz a végrehajtó hatalomban, így nagyon valószínű, hogy akadályozni fogja a Trump elleni nyomozást az orosz beavatkozás ügyében.

„Szinte semennyi okunk sincs azt feltételezni, hogy megválasztása esetén Kavanaugh ne válna egy olyan nagyon-nagyon konzervatív többség ötödik tagjává, amely a nagyvállalatok, milliárdosok és jobboldali szélsőségesek érdekeit fogja támogatni. Véleményem szerint Kavanaugh megválasztása súlyos veszélyt jelent a Roe v. Wade-re és a nők saját testük feletti rendelkezésének jogára, a szavazati jogokra, a kampányfinanszírozás reformjára, a dolgozók jogaira, az egészségügyre, a klímaváltozásra, a környezetvédelemre és a fegyvertartás szigorítására”  – állítja a demokrata szenátor videójában.

A meghallgatáson a demokrata szenátorok ellenkezését azonban többnyire nem Kavanaugh konzervatív nézetei váltották ki, hanem az, hogy a Fehér Ház múlt héten megtagadta egy 100 ezer oldalas dokumentum kiadását, amely Kavanaugh Bush-adminisztrációban végzett munkásságát részletezi. Ráadásul a kiadott dokumentumokat (42 ezer oldalnyit) csak hétfőn kapta meg a Szenátus, tehát képtelenség lett volna rendesen felkészülniük belőle a keddi meghallgatást megelőzően. A demokrata szenátorok emiatt folymatosan meg próbálták szakítani a meghallgatást és azt követelték, halasszák el egy olyan időpontra, amikor már elegendő idő eltelt a dokumentumok alapos áttanulmányozására. „Mit akarnak elrejteni? Miért rohanunk?” – tette fel a kérdést egy vermonti szenátor, Patrick Leahy.

A rendőrség szóvivője szerint több mint 60 embert tartóztattak le kedden a meghallgatáson való tiltakozásért. Donald Trump egy interjúban kijelentette, hogy szerinte a tiltakozások „az ország számára szégyenteljesek”. „Voltak, akik megállás nélkül kiábaltak. A régi időkben az ilyeneket egyszerűen kidobtuk. Úgy tűnik, ma már csak engedjük, hogy tovább kiabáljanak” – mondta az interjúban.

Mások azonban azt nevezték szégyenteljesnek, amikor Brett  Kavanaugh hátat fordított a neki kezet nyújtó Fred Guttenbergnek, akinek a lányát a floridai iskolai lövöldözésben gyilkolták meg. Guttenberg elmondása szerint úgy mutatkozott be Kavanaugh-nak, hogy „Jaime Guttenberg apja vagyok, akit Parklandben lőttek le”, erre Kavanaugh ránézett, majd egy pillanatnyi habozás után hátat fordított. A Fehér Ház szóvivője szerint az történt, hogy a biztonsági őrök azelőtt közbeavatkoztak, hogy Kavanaugh reagálni tudott volna, de a videófelvételekből látszik, hogy nem így történt.

„Ott akartam lenni, hogy [Kavanaugh] biztosan megértse, a döntéseinek milyen valós következményei lehetnek” – nyilatkozta Guttenberg. „Azt akartam, hogy miközben ott ül és a gyönyörű családjára gondol, tudja azt, hogy az én családomat fegyveres erőszak tépte szét, megelőzhető fegyveres erőszak, olyan erőszak, ami ellen lehetne tenni, de ő ebben nem hisz.”

Kavanaugh meghallgatása szerdán folytatódik.