Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Francia külügyminiszter: nem akarjuk finanszírozni a populista lengyel és magyar kormányt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter még múlt hét szerdán a Franciaország által delegált nagykövetek éves találkozóján illette kemény szavakkal a magyar és a lengyel vezetést az Euractiv és a Gazeta Wyborcza cikke szerint. A külügyminiszter azt is elmondta, Franciaország nem akar egy populista Európát finanszírozni.

A francia nagykövetek éves megbeszélése a francia külpolitika egyik legfontosabb eseménye, ahol a külügy kiadja a következő időszak irányvonalát. Le Drian itt többek között arról is beszélt, hogy a szeptember 20-i strasbourgi csúcstalálkozóra létrejön egy közös francia-német menekültpolitikai elképzelés, mert a külügyminiszter szavai szerint nem hagyhatják ezt a témát a populistáknak. Itt a tudósítás szerint leginkább az olaszokra gondolt a francia külügyi vezető.

De a legkeményebb szavakat Le Drian azoknak az országoknak címezte, amelyek szerinte élvezik az uniós források biztosította támogatást, ugyanakkor viszont nem tartják be az Unió szabályait.

„Minden tagállamnak joga van megválasztania vezetőit” – mondta a francia miniszter. De hozzátette, az Uniónak megvannak az alapvető értékei, és ezeket mindenkinek tiszteletben kell tartania, ahogy tiszteletben kell tartania a szolidaritás elvét is.

Le Drian szerint viszont ezek az országok alapvetően „utilitarista megközelítést alkalmaznak az Unióban, és csak azt nézik, mi az érdekük, mindenekelőtt pedig a pénzátutalásokat nézik”.

Ezután a francia külügyminiszter azt mondta, egyértelműnek kell lennie a francia külügynek, nem áll készen Franciaország, hogy ezt a fajta politikát továbbra is finanszírozza.

Az Euractiv cikke szerint ez egyértelmű jelzés Magyarország és Lengyelország felé a 2020 és 2027 közötti költségvetési időszakról folytatott viták előtt.

A cikk azért is érdekes, mert múlt szerdán, tehát a fent idézett francia külügyminiszteri találkozó napján Emmanuel Macron francia államfő is keményen beszólt az Olaszországban a szélsőjobboldali Liga elnökével és az olasz belügyminiszterrel, Matteo Salvinivel találkozó Orbán Viktornak, hogy ha Orbán és Salvini őt tartják közös ellenségüknek, azt jól teszik. Úgy tűnik, a Macron vezette francia külügy valóban harcba kíván szállni az európai szélsőjobbal.

További érdekesség az is, hogy a Fidesz kezdődő EP-kampányában is megjelent egy Macron kontra Orbán és Salvini csatára felfűzött szál az utóbbi napokban.

Címlapkép: Flickr