Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A londoni polgármestert nem zavarta kifeszített ballon-képmása

Ez a cikk több mint 5 éves.

Óriási, Sadiq Khan polgármestert sárga bikiniben ábrázoló ballonnal tüntettek szélsőjobboldali politikai aktivisták Londonban szombaton. A nagyméretű, a polgármestert ábrázoló luftballon válasz volt Trump-ellenes tüntetők júliusi akciójára, amely során egy, a Londonba látogató amerikai elnököt pelenkában és telefonnal ábrázoló óriáslufit röptettek.

Yanny Bruere szélsőjobbos aktivista a Trump-lufi után kezdett gyűjtésbe az interneten, hogy Sadiq Khanról is készüljön ilyen karikatúrta. Azt állította, a magát baloldali-liberálisnak valló polgármesternek a rajta való gúnyolódás már nem fér majd bele, és ő „a szólásszabadság határait” akarja tesztelni.

Várakozásaiban azonban csalódnia kellett. A munkáspárti polgármester hivatala ugyanis Trumpéhoz hasonlóan ezt az óriáslufit is reptetni engedélyezte, miután Bruere 59 ezer angol fontot gyűjtött össze a projektre.

A szombati demonstráció előtt, amelyet szélsőjobboldaliak a szerintük londoni bevándorlókhoz köthető, emelkedő bűnözési ráta ellen tartottak, Sadiq Khan csak annyit üzent a képmását reptetni kívánóknak:

Ha valaki úgy akarja tölteni a szombatját, hogy az én bikinis képmásomat nézegeti, nyugodtan tegye. Őszintén szólva azonban úgy érzem, a sárga nem igazán az én színem.

Az, hogy Khant a tüntetők sárga bikinibe öltöztették, újabb jelzés volt: így tiltakoztak az ellen hogy a polgármester korábban betiltotta a női bikinis „body shaming” reklámokat a köztereken.

A tüntetők egyértelműen a londoni polgármestert hibáztatták a brit fővárosban szerintük „soha nem látott mértékben” megnövekedett számú erőszakos bűncselekményért. Egyesek kifejezték azt is, 25 éven át „soha nem érezték magukat annyira fenyegetve” az utcán mint Khan uralma alatt.

Noha a bűncselekméyek száma Londonban valóban növekszik, ennek, a szélsőjobbos aktivisták állításával szemben, elsődleges oka nem az ellenzéki városvezetés, hanem a konzervatív kormány, amely a rendőrségi állományt folyamatos megszorítások mentén építette le az elmúlt nyolc évben.

Nagy Britanniában ez idő alatt országosan 21,000 rendőrrel kevesebben lettek szolgálati állományban. Angliában és Walesben 2017-ben 121,929 rendőr volt, ez a BBC szerint húszéves negatív rekordnak számít.

Jeremy Corbyn munkáspárti vezető ezért folyamatosan követeli Theresa May kormányától, hogy az emberek biztonsága érdekében állítsa le a rendőrségi költségvetés megszorításait.

A szélsőjobb azonban mégis a bevándorlás és a közbiztonság romlása közötti párhuzam létét erőlteti, és az ellenzéket hibáztatja mindezért Londonban, ami nyilván jól jön a kormányzatnak. A megmozdulásról mind az amerikai szélsőjobboldali Fox News hírcsatorna, mind a moszkvai állami angol nyelvű Russia Today részletesen beszámolt, elhallgatva azonban a rendőrséget ért súlyos megszorításokat.

(The Guardian // Címoldali kép: ITV, Twitter)