Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Őrizetben a Holokauszt-álmúzeum igazgatója, a létesítmény pedig lakat alatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerda óta civilek kis csoportja folyamatosan akciózott a Wesselényi utcában található Shoah Center nevű létesítmény előtt, amelyről a magyarországi zsidó közösség képviselői egyhangúan állítják: a Holokauszt áldozatainak emlékét sértő tevékenységet folytat, hamis történelmi információkkal próbál pénzt kicsalni emberekből.

Ahogy arról korábban már írtunk, az álmúzeumról, és az abban található történelemhamisításról először a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója, Toronyi Zsuzsanna írt leleplező cikket, később tiltakozó nyilatkozatot adott ki a MAZSIHISZ és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) köthető Tett és Védelem Alapítvány is.

Felháborodott civilek egy csoportja szerdán kezdett tiltakozó akcióba, az álmúzeum bejáratánál szórólapokkal és lufikkal próbálták felhívni a járókelők és turisták figyelmét az átverésre. Illetve arra szólították fel a hatóságokat, hogy járjanak el a szabályos engedélyeztetési procedúrán át nem esett létesítmény ellen.

Akciójukat a második napon részleges siker is koronázta: a résztvevők elbeszélése szerint a Shoah Center működtetője, a kilencvenes években ügyvédi tevékenységétől eltiltott izraeli férfi csütörtök este rátámadt az egyik tiltakozóra, a helyszínre kiérkező rendőrség pedig igazoltatta, és miután kiderült, hogy nem rendelkezik érvényes tartózkodási engedéllyel, bevitte őt a kapitányságra.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a VII. kerületi Rendőrkapitányságnak és az ORFK sajtóosztályának is, amint válasz érkezik, frissítjük a cikket.

A tiltakozó civilek úgy tudják, az izraeli férfinak van egy munkatársa is, ő péntek délelőtt is kinyitotta az álmúzeumot, és a tiltakozás elleni feliratokat helyezett ki a bejárati ajtóra. Az angol nyelvű plakátokon ilyen mondatok szerepelnek:

  • „A vélemény nem szabad”
  • „A vallás nem semleges”
  • „A múzeumok nem semlegesek”
  • „A történészek nem semlegesek”

Nem teljesen világos, hogy mire is utalnak ezek a feliratok, de elsőre úgy tűnik, a történelmi tények relativizálásával próbálja az álmúzeum saját létezését igazolni. A probléma csak az, hogy a tények makacs dolgok, és a létesítmény állításai, hogy például az álmúzeumnak helyet adó pincében született volna Herzl Tivadar, vagy hogy 1944-ben ebből a pincéből irányította volna Adolf Eichmann és Kurt Becher a deportálásokat, mind könnyen megcáfolhatók.

Frissítés 13:00 – A helyszínen tartózkodó tiltakozók közlése szerint, az önkormányzat illetékesei ma kiszálltak megvizsgálni a Shoah Center működésének szabályosságát.

Frissítés 15.45 – Az erzsébetvárosi önkormányzat emberei visszavették az eredetileg raktározási célra bérbe adott pincehelyiséget, az izraeli ex-ügyvéd bérleti jogát visszavonták, pecsétet és lakatot tettek a helyiségre, és egy feliratot helyeztek el rajta, miszerint a pince „jogtalan felnyitása, lezárása hatósági eljárást von maga után” (via Magyar Narancs)