Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedi a kormány, hogy Hódmezővásárhely üres lakásokat adjon bérbe rászorulóknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy Hódmezővásárhely belvárosához közeli szalagház körül alakult ki konfliktus a kormány és a Márki-Zay Péter által vezetett önkormányzat között. A kérdéses épület kapcsán még a korábbi városvezetéssel kötött megállapodást a kormány, amelynek értelmében központi támogatással az önkormányzat kivásárolná az ott lakókat, hogy utána modernizálhassa az épületet.

A hvg.hu információ szerint eredetileg az épület lebontása volt a cél, a Minőségi Otthoncserének nevezett mintaprogram keretén belül végül ettől látszólag elálltak. A város kapott is 400 millió forintot a kormánytól, amiből megkezdte a lakások megvásárlását az eredeti tulajdonosoktól, a 210 lakásból eddig 31 ürült ki.

Mivel a lakók fele nem is jelezte szándékát, hogy elköltözne, de a ház 15 százaléka már üres, és nemsokára akár harmada is kiürülhet, Márki-Zay Péter úgy döntött, hogy a megüresedő lakásokat az épület teljes kiürítéséig szociális alapon bérbe adná. Ennek engedélyezését kérte a Miniszterelnökségtől, ám az hosszú ideig válaszra sem méltatta a felvetést.

Most azonban válasz érkezett, amelyből kiderül, az önkéntes alapon történő kiürítés után az épületet mégiscsak elbontaná a kormány, és emiatt nem engedélyezi, hogy átmenetileg szociális alapon használja azt az önkormányzat.

Így az a fonák helyzet állt elő, hogy amennyiben a lakók egy része nem akar önkéntesen elköltözni, a már kiköltözöttek lakásai akár évtizedekig is üresen állhatnak.

Márpedig ezekre a lakásokra nagy szükség lenne a hódmezővásárhelyi szociális bérlakásszektorban.

Februárban, az azóta megszűnt Együtt tett közzé adatokat, amelyek azt mutatták, hogy 2010 és 2018 között negyedével csökkent az önkormányzati bérlakás-állomány a városban, a szociális alapon bérbe adott lakások száma pedig ennél nagyobb arányban, 54 százalékkal csökkent.

Nyolc év alatt tehát 561 szociális bérlakásból csupán 259 maradt.

Az igény ezekre a lakásokra azonban óriási. Egy 2014-es beszámoló szerint a városban három-négyszeres a túljelentkezés a rászorultsági alapon bérbe adott önkormányzati lakásokra. Mivel azóta csak zsugorodott az erre a célra hasznosított lakásállomány, így feltételezhetően a jelenlegi helyzet sem jobb.

Márki-Zay javaslata persze csak átmeneti enyhülést hozott volna ebben a helyzetben, de a kormány ezt is blokkolta.

(Mérce / hvg.hu)